Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επιδοτήσεις και την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επιδοτήσεις και την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών

Οι επιδοτήσεις και η διαδικασία για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Πώς θα πάρετε, μακροπρόθεσμα, όλα τα χρήματά σας πίσω.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντικατάσταση μιας ενεργοβόρας συσκευής με μια σύγχρονη, που καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, ανέκαθεν αποτελούσε «έξυπνη» και οικονομικά συμφέρουσα λύση, διότι η καινούργια συσκευή εξασφάλιζε μείωση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και ύστερα από ένα χρονικό διάστημα απέδιδε στον αγοραστή το σύνολο των χρημάτων που είχε ξοδέψει για την απόκτηση. Αυτό που τώρα αλλάζει είναι ότι το χρονικό διάστημα της λεγόμενης «απόσβεσης» μειώνεται πολύ. Πρώτον, διότι έχει ακριβύνει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τουλάχιστον 100%, κάτι που σημαίνει μείωση του χρόνου απόσβεσης κατά 50% από μόνο του. Ο δεύτερος λόγος είναι το επικείμενο πρόγραμμα επιδότησης των νοικοκυριών προκειμένου να αντικαταστήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές που «τρώνε» πολύ ρεύμα. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» από τον Απρίλιο και μετά, και οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις συσκευές: κλιματιστικό, ψυγείο και καταψύκτη.

Ένα παράδειγμα: Έχετε ένα ψυγείο πολύ παλαιάς τεχνολογίας, που καταναλώνει 500 κιλοβατώρες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση του ετήσιου λογαριασμού ρεύματος με περίπου 125 ευρώ τον χρόνο, δεδομένου ότι μία κιλοβατώρα έχει φτάσει να κοστίζει περίπου 0,25 ευρώ. Αγοράζετε ένα καινούργιο ψυγείο το οποίο, αντί για 500 κιλοβατώρες, καταναλώνει τις μισές. Με 250 κιλοβατώρες και με τιμή κιλοβατώρας στα 0,25 ευρώ, θα εξοικονομείτε περίπου 62,5 ευρώ τον χρόνο. Με αυτό το δεδομένο μπορείτε να υπολογίσετε και τον χρόνο της απόσβεσης. Αν η συσκευή κάνει 625 ευρώ, θα χρειαστεί μία 10ετία. Αν όμως το κράτος σάς επιδοτήσει με το 50%, τότε αυτομάτως θα έχετε πάρει πίσω όλα τα χρήματα που δώσατε για το ψυγείο μέσα σε μία 5ετία. Και αν η συσκευή εγκατασταθεί σε εξοχικό (όπου εκεί το ρεύμα δεν επιδοτείται από το κράτος, οπότε η χρέωση είναι ακόμη μεγαλύτερη), ο χρόνος της απόσβεσης μειώνεται ακόμη περισσότερο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε προ ημερών τις πρώτες λεπτομέρειες του προγράμματος, που θα αφορά περίπου 200.000 νοικοκυριά τα οποία θα επιδοτηθούν με ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος είναι οι εξής:

1. Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές: ψυγείο, πλυντήριο και καταψύκτη. Το σίγουρο είναι ότι η συσκευή που θα αποσύρεται θα πρέπει να λειτουργεί, καθώς το ζητούμενο είναι να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ενέργειας και όχι να βγουν παρατημένες συσκευές από τις αποθήκες.

2. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30 έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι. 

3. Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελουμένους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

4. Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Η παράδοση και η τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνονται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση.

5. Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή