Γ. Στουρνάρας: «Όχι» σε πρόωρη συσταλτική πολιτική

Γ. Στουρνάρας: «Όχι» σε πρόωρη συσταλτική πολιτική

«O πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος επί μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο εκτιμούσαμε, αλλά αναμένεται να υποχωρήσει σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος επί μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο εκτιμούσαμε, αλλά αναμένεται να υποχωρήσει σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, παρεμβαίνοντας στο Σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου EUROFI 2022, που διοργανώθηκε στο Παρίσι, σε συνεργασία με τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ, είπε, θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο για τις τιμές, αλλά προειδοποίησε κατά μιας πιθανής πρόωρης συσταλτικής πολιτικής. Οπως είπε, «αν δούμε ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού υποδηλώνουν υπέρβαση του στόχου μας μεσοπρόθεσμα, θα ενεργήσουμε αναλόγως τον Μάρτιο ή αργότερα. Οπωσδήποτε, όμως, θα εξετάσουμε προσεκτικά τα διαθέσιμα στοιχεία, γιατί δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να προβούμε σε πρόωρη συσταλτική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, ιδίως όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τόσο σοβαρή διαταραχή της προσφοράς, όπως αυτή που προκάλεσε η ουκρανική κρίση».

Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι ο πληθωρισμός προέρχεται ως επί το πλείστον από την πλευρά της προσφοράς, λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βραχυπρόθεσμα οδηγεί στην κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα σε αποπληθωρισμό, σε συνάρτηση, βεβαίως, με την αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας. Τόνισε, πάντως, ότι επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα επιλυθεί η ουκρανική κρίση και επομένως πρέπει να τηρήσουμε μια προσεκτική στάση.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές έχουν συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών υπερβάλλουσας ζήτησης, σε σχέση με την προσφορά, κάτι που έχει ωθήσει ανοδικά τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο εκτιμούσαμε.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Πάντως σημείωσε ότι όσο πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού θα μειώνονται, και σε συνδυασμό με την εξάλειψη της πλεονάζουσας ζήτησης η ενεργειακή κρίση αναμένεται να αποκλιμακωθεί.

Ωστόσο, η ουκρανική κρίση είναι πιθανό να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προβολές της ΕΚΤ και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο 2% τα δύο επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή