Μειωμένος o τζίρος στις χειμερινές εκπτώσεις

Μειωμένος o τζίρος στις χειμερινές εκπτώσεις

Μειωμένος σε σύγκριση με το 2020 ήταν ο τζίρος για 9 στα 10 εμπορικά καταστήματα της Αθήνας στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένος σε σύγκριση με το 2020 ήταν ο τζίρος για 9 στα 10 εμπορικά καταστήματα της Αθήνας στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες. Πίσω από τον μειωμένο τζίρο σε σύγκριση με το 2020 (σημειώνεται ότι μέχρι και τα μέσα Μαρτίου 2020 τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούσαν κανονικά, καθώς το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα είχε διαγνωσθεί στα τέλη Φεβρουαρίου) βρίσκεται η κατάσταση ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά, λόγω της μειωμένης ρευστότητας, των πληθωριστικών πιέσεων και πλέον και λόγω των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων. Αρνητικά, εξάλλου, επέδρασε και η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική τον Ιανουάριο, κρατώντας ουσιαστικά τα καταστήματα κλειστά για περίπου μία εβδομάδα, αλλά και η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού ειδικά τις πρώτες εβδομάδες.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο τζίρος των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας επλήγη ανεπανόρθωτα από την έξαρση της μετάλλαξης «Ομικρον» και η επισκεψιμότητα των καταναλωτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολύ μικρή. Μεσοσταθμικά η πτώση τζίρου στο κέντρο της Αθήνας ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις αγορές εκτός του Δήμου Αθηναίων.

Παρά την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της COVID-19, η περιρρέουσα παγκόσμια κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το εγγύς μέλλον. Ενας στους τρεις εμπόρους δηλώνει απαισιόδοξος για το επόμενο εξάμηνο, ενώ ένα 22,6% ανέφερε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση και αδυνατεί να προγραμματίσει τις αγορές εμπορευμάτων. Επτά στους δέκα εμπόρους ζητούν την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, κάτι πάντως που η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει με νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα, ενώ μόνο ένα 18,9% θέλει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς.

Η πτώση στο κέντρο της Αθήνας ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις αγορές εκτός του Δήμου Αθηναίων.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το εύρημα της έρευνας σχετικά με την ασφάλεια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το 48,8% των εμπόρων υποστηρίζει ότι η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή έχουν επιδεινωθεί, ενώ μόνο ένα 5,8% υποστήριξε ότι έχει βελτιωθεί. Το 44,9% δήλωσε ότι η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

Χαμηλότερος ήταν ο τζίρος για σημαντικό μέρος των εμπορικών επιχειρήσεων και στον Πειραιά και μάλιστα σε σύγκριση με το 2021, όταν τα φυσικά καταστήματα είχαν παραμείνει ανοιχτά μόνο για περίπου 15 ημέρες στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων. Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, το 45% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι ο τζίρος τους ήταν χαμηλότερος, το 28% ότι ήταν υψηλότερος και το 27% ότι διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η ανησυχία των εμπόρων έγκειται στο ενεργειακό κόστος, αλλά και στο κόστος ανατροφοδότησης των καταστημάτων τους, δεδομένων των μεγάλων ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων.

Αύξηση 23,8% σημείωσε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, εξέλιξη αναμενόμενη καθώς τον Δεκέμβριο του 2020 τα φυσικά καταστήματα είχαν παραμείνει κλειστά, ενώ για μερικές ημέρες εφάρμοσαν το μοντέλο του click away (παραγγελία εξ αποστάσεως για παραλαβή έξω από το κατάστημα). Ο γενικός δείκτης όγκου πωλήσεων (πωλήσεις σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε σε μικρότερο ποσοστό, κατά 19,4%, κάτι που δείχνει ότι η αύξηση του τζίρου οφείλεται και στην άνοδο των τιμών ανά μονάδα προϊόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή