Οι προϋποθέσεις αύξησης του κατώτατου μισθού

Οι προϋποθέσεις αύξησης του κατώτατου μισθού

Το ύψος του πληθωρισμού δικαιολογεί ενδεχομένως μια μετριασμένη πρόσθετη αύξηση, καθώς βάλλεται το επίπεδο διαβίωσης πολλών χαμηλόμισθων.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επικεντρώθηκαν οι οικονομολόγοι του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ στην ερώτηση του Φεβρουαρίου. Στην ερώτηση του μήνα, που είχε ως θέμα το αν είναι σωστή η αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου για δεύτερη φορά φέτος λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού, απάντησαν συνολικά 39 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Εξ αυτών, το 31% διαφωνεί με τη νέα αύξηση, ενώ την αντίθετη άποψη υποστηρίζει το 56%. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθηκε το 13% όσων απάντησαν. Επισημαίνεται ότι το θέμα της ερώτησης πρότεινε η οικονομολόγος και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, Μιράντα Ξαφά.

Από τη μία πλευρά, τα μέλη του πάνελ στα επεξηγηματικά τους σχόλια, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στη σελίδα του ΚΕΦίΜ, ξεκινούν ως επί το πλείστον από την ανάγκη στήριξης των οικονομικώς πιο αδυνάτων από τις συνέπειες της τρέχουσας κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή και δεδομένου του «μη κανονικού» χαρακτήρα της υφιστάμενης συνθήκης, επισημαίνεται ότι το ύψος του πληθωρισμού δικαιολογεί ενδεχομένως μια μετριασμένη πρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, καθώς βάλλεται το επίπεδο διαβίωσης πολλών χαμηλόμισθων, οι οποίοι συγκροτούν και την κοινωνική ομάδα που κυρίως πλήττεται.

Οι προϋποθέσεις αύξησης του κατώτατου μισθού-1

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την επιμέρους τοποθέτηση των απαντησάντων, επισημάνθηκε ότι η ορθότητα μιας τέτοιας κίνησης από πλευράς της κυβέρνησης εξαρτάται πρωτίστως από τον μόνιμο ή μη χαρακτήρα του καταγραφόμενου σήμερα υψηλού πληθωρισμού, το τελικό ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς και τη δυνατότητα εμπόδισης της δημιουργίας μιας αυτοεκπληρούμενης προσδοκίας αυτόματων μισθολογικών αυξήσεων, αποκομμένων από τις πραγματικές επιδόσεις και δυνατότητες της οικονομίας.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ, που έχει στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγηματικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το πάνελ στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή