Πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και σιτηρά

Πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και σιτηρά

Πλαφόν στα περιθώρια κέρδους για προϊόντα όπως τα καύσιμα και τα δημητριακά, οι τιμές των οποίων αυξάνονται ραγδαία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν κρίνεται κρίσιμο και σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η σχετική διάταξη-τροπολογία είναι έτοιμη από τον ίδιο, έχει συμφωνήσει και ο πρωθυπουργός και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είχε μπει σε διάφορα προϊόντα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο μικροσκόπιο τα περιθώρια κέρδους ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών ενέργειας.

Τις προηγούμενες ημέρες, το υπουργείο Ενέργειας έθεσε στο μικροσκόπιο τα περιθώρια κέρδους ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών ενέργειας. Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει στα χέρια του αναλύσεις που του παρέδωσε η ΡΑΕ για το κόστος και τα περιθώρια κέρδους του συνόλου των εταιρειών χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τα οποία επικαιροποιούνται ανά μήνα στη βάση της πορείας των διεθνών τιμών. Με δεδηλωμένη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τη δέσμευση για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διάστημα χρειαστεί η κυβέρνηση υποχρεώνεται να διερευνήσει κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και να εξαντλήσει τα περιθώρια συγκράτησης των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι βρέθηκε και το πλαφόν των περιθωρίων κέρδους παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας, μέτρο το οποίο έχει εφαρμόσει ήδη η Γαλλία και φαίνεται να υιοθετεί και η Ε.Ε., σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με το προσχέδιο για το νέο πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και σιτηρά-1

Το πρόβλημα των τιμών και των πιέσεων στον πληθωρισμό και τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθίσταται όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμο. Οι τιμές φυσικού αερίου στο ΤΤF της Ολλανδίας για τα προθεσμιακά συμβόλαια του Απριλίου έφτασαν χτες στα 125 ευρώ/MWh, σημειώνοντας ημερήσια αύξηση της τάξης του 26% ενώ αύξηση σχεδόν 10% κατέγραψε και η τιμή του Brend, που έφτασε στα 106,84 δολάρια, με το αμερικανικό αργό να ακολουθεί κατά πόδας στα 105,63 δολάρια το βαρέλι. Στα υψηλά των 254,94 ευρώ/MWh διαμορφώνεται και σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα, με το ακριβό φυσικό αέριο να συμμετέχει στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό 47,2%. Χθες η τιμή έφτασε στα 255,4 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13% από την προηγούμενη ημέρα και πίσω από τις ακριβότερες αγορές της Ιταλίας (271 ευρώ), της Γαλλίας (270 ευρώ) και της Σλοβενίας (266 ευρώ). Ο Φεβρουάριος έκλεισε με την Ελλάδα να κρατάει τα σκήπτρα της ακριβότερης χονδρεμπορικής αγοράς στην Ευρώπη, με μέση μηνιαία τιμή στα 213,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή