Εκτίναξη κόστους πρώτων υλών σε καλλυντικά και φαρμακοβιομηχανία

Εκτίναξη κόστους πρώτων υλών σε καλλυντικά και φαρμακοβιομηχανία

«Πονοκέφαλο» στις φαρμακοβιομηχανίες αλλά και στις επιχειρήσεις καλλυντικών έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, σε υλικά συσκευασίας, στην ενέργεια, αλλά και στο μεταφορικό κόστος.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πονοκέφαλο» στις φαρμακοβιομηχανίες αλλά και στις επιχειρήσεις καλλυντικών έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, σε υλικά συσκευασίας, στην ενέργεια, αλλά και στο μεταφορικό κόστος, γεγονός που συμπιέζει το περιθώριο κέρδους αλλά και την ανταγωνιστικότητά τους. «Κάποιοι προμηθευτές μας πρώτων υλών ζητούν αυξήσεις –σε μονοψήφια ακόμη νούμερα– ενώ την ίδια στιγμή επιβαρυνόμαστε με το κόστος της ενέργειας. Εμείς που έχουμε και 4 εργοστάσια, υπολογίζουμε ότι το κόστος ενέργειας με τις αυξήσεις, πριν από την ουκρανική κρίση, έχει τριπλασιαστεί», αναφέρει στέλεχος ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, υπενθυμίζοντας πως ο κλάδος δεν μπορεί να κάνει αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, καθώς πρόκειται για ένα διατιμημένο προϊόν.

Παράγοντες του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν επίσης και το κόστος για τη δημιουργία του NMVO (National Medicines Verification Organization), οργανισμού που φτιάχνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για την κωδικοποίηση των φαρμάκων, ο οποίος, για την υλοποίησή του, απαιτεί αναπροσαρμογή των μηχανών παραγωγής αλλά και ενσωμάτωση λογισμικού. Παράλληλα, προβλέπουν πως το clawback του ΕΟΠΥΥ, το οποίο αποδίδουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο κράτος, ενδέχεται να είναι αυξημένο κατά 60 εκατομμύρια το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Αντιμέτωπες με υψηλές ανατιμήσεις βρίσκονται και οι εταιρείες καλλυντικών. «Ενα μπουκάλι που μας στοίχιζε 0,15 λεπτά τώρα έχει πάει 0,18 λεπτά. Εχουμε παρατηρήσει και αυξήσεις σε πρώτες ύλες άνω του 30%», αναφέρει η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας καλλυντικών TommyG Cosmetics, προσθέτοντας πως η βαζελίνη που χρησιμοποιείται για διάφορα καλλυντικά προϊόντα όπως τα αντηλιακά από 1 ευρώ έχει φθάσει στα 2,60».

Ουκρανία

Στο μεταξύ, σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας βρίσκεται η θυγατρική του ομίλου Σαράντη στην Ουκρανία. Οπως αναφέρουν πηγές του ομίλου, έχουν ανασταλεί οι δραστηριότητες της Ergopack, η οποία απασχολεί περίπου 500 εργαζομένους και αντιπροσωπεύει το 6,7% του ενοποιημένου τζίρου του ομίλου και το 2,7% των κερδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή