Η Μόσχα «φλερτάρει» με τη χρεοκοπία, μετά τις κυρώσεις

Η Μόσχα «φλερτάρει» με τη χρεοκοπία, μετά τις κυρώσεις

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις των κυρώσεων της Δύσης, η Ρωσία διευρύνει τα capital controls και φλερτάρει με τη χρεοκοπία.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις των κυρώσεων της Δύσης, η Ρωσία διευρύνει τα capital controls και φλερτάρει με τη χρεοκοπία. Την Τρίτη ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τις 10.000 δολάρια. Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε τις πληρωμές κουπονιών σε ξένους ιδιοκτήτες ομολόγων σε ρούβλι. Η κίνηση μπορεί να μην επιτρέψει σε ξένους επενδυτές που κατείχαν σχεδόν 3 τρισ. ρούβλια (29 δισ. δολάρια) χρέος στις αρχές Φεβρουαρίου να εισπράξουν το κουπόνι.

Επιπλέον, η Ρωσία απαγορεύει προσωρινά στους ξένους επενδυτές να εκποιήσουν τίτλους, μετοχές και μερίδιά τους σε ρωσικές εταιρείες. «Στην παρούσα συγκυρία των κυρώσεων, οι ξένοι επιχειρηματίες εξωθούνται να λάβουν αποφάσεις όχι με οικονομικά κριτήρια αλλά υπό πολιτικές πιέσεις», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Μισούστιν και προσέθεσε πως έτσι η ρωσική ηγεσία δίνει στις ξένες επιχειρήσεις «μία ευκαιρία για να καταλήξουν σε αποφάσεις τις οποίες έχουν υπολογίσει και με προεδρικό διάταγμα επιβάλλει προσωρινά περιορισμούς στην έξοδο από περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας». Την ίδια στιγμή, πάντως, οι αυξανόμενες κυρώσεις σε όλο και περισσότερους τομείς της ρωσικής οικονομίας αυξάνουν τον κίνδυνο να αποπεμφθούν οι ρωσικές μετοχές και τα ρωσικά ομόλογα από τους μεγάλους παγκόσμιους δείκτες. Στην περίπτωση αυτή, οι ρωσικοί τίτλοι θα αποκλεισθούν από ένα σημαντικό τμήμα της βιομηχανίας των επενδυτικών εταιρειών και ταμείων. Ηδη η εταιρεία του MSCI των δεικτών αναδυόμενων αγορών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει ζητήσει τα σχόλια και τις τοποθετήσεις των παραγόντων της αγοράς για τη δέουσα αντιμετώπιση των ρωσικών τίτλων.

Απαγόρευση πληρωμής κουπονιών σε ξένους ομολογιούχους και εξαγωγής συναλλάγματος άνω των 10.000 δολαρίων.

Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία Intercontinental Exchange, που ελέγχει χρηματαγορές και χρηματιστήρια εμπορευμάτων, ανακοίνωσε ότι στις 31 Μαρτίου θα αφαιρέσει από τους δείκτες της όσα ομόλογα έχουν εκδώσει ρωσικές εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Στέλεχος της MSCI δήλωσε, άλλωστε, πως η εταιρεία συμβουλεύεται την πελατεία της για να κατανοήσει τις πρακτικές επιπτώσεις των κυρώσεων εις βάρος των ρωσικών εταιρειών. Εχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις της Goldman Sachs σχετικά με τον κίνδυνο να αποπεμφθούν τα ρωσικά ομόλογα από τον δείκτη της JPMorgan Chase & Co, τον οποίο παρακολουθούν οι επενδυτές. Στην περίπτωση που υλοποιηθούν όλες αυτές οι απειλές, θα επιδεινωθεί το κλίμα κατά των ρωσικών τίτλων και θα ενταθούν οι μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και δεν θα τα αγοράζουν πλέον οι επενδυτικές που παρακολουθούν τους εν λόγω δείκτες. Ενας βασικός δείκτης των ρωσικών μετοχών έχει υποχωρήσει κατά 35% από τις αρχές του έτους σε όρους του ρωσικού νομίσματος, ενώ η άνοδος που σημειώνουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια έναντι κινδύνου πτώχευσης των κρατικών ομολόγων της Ρωσίας καταδεικνύει πως η αγορά δίνει 50% πιθανότητα να μην αποπληρωθεί το ρωσικό χρέος.

Οπως ανέφερε η εταιρεία με ηλεκτρονικό μήνυμά της, τα ρωσικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν το 6,23% του παγκόσμιου δείκτη αναδυόμενων αγορών της JPMorgan. Δεν αποκάλυψε πάντως τίποτε σχετικά με το αν προτίθεται να αφαιρέσει τους ρωσικούς τίτλους από τον δείκτη της. Η εταιρεία Bloomberg Equity Indices ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι θα αφαιρέσει σήμερα, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, τις μετοχές της Sberbank of Russia από τους δείκτες της εξαιτίας των κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή