ΟΑΕΔ: Ξεκινά η υλοποίηση της «νέας γενιάς» προγραμμάτων κατάρτισης

ΟΑΕΔ: Ξεκινά η υλοποίηση της «νέας γενιάς» προγραμμάτων κατάρτισης

Εντός του μηνός αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της «νέας γενιάς» προγραμμάτων κατάρτισης του ΟΑΕΔ, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του μηνός αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της «νέας γενιάς» προγραμμάτων κατάρτισης του ΟΑΕΔ, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενσωματώνουν μια σειρά από καινοτομίες, όπως η ενεργός εμπλοκή των πανεπιστημίων αλλά και η σύνδεση της αμοιβής των παρόχων με την τελική πιστοποίηση, και έχουν στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων 80.000 ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο αυτών πρώτων δράσεων είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι συνολικά ο Οργανισμός θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ προκειμένου να «τρέξει» δράσεις που θα ενισχύσουν τις δεξιότητες 500.000 ανέργων και εργαζομένων τα επόμενα χρόνια.

Στόχος είναι να προσφερθεί μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης (συμπεριλαμβανομένων και προγραμμάτων μεγάλων εταιρειών πληροφορικής) με διασφάλιση της ποιότητας του περιεχομένου τους, δίνοντας τη δυνατότητα στον άνεργο να επιλέξει ελεύθερα το πρόγραμμα κατάρτισης, τον χρόνο και τους παρόχους κατάρτισης και πιστοποίησης.

Ηδη το Δ.Σ. του Οργανισμού ενέκρινε τις δύο πρώτες τέτοιες δράσεις. Μέσα στον Μάρτιο θα δημοσιευθούν οι προσκλήσεις παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης για τα δύο προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, τα οποία θα οδηγούν σε πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού και το υπουργείο Εργασίας, οι βασικές καινοτομίες που ενσωματώνουν τα προγράμματα είναι οι εξής:

1. Για πρώτη φορά οι άνεργοι θα έχουν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια και ειδικότερα τα κέντρα επιμόρφωσης και διά βίου μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης. Τα πανεπιστήμια θα διαχειριστούν σ’ αυτή την 1η φάση το 50% του συνολικού προϋπολογισμού.

2. Σε αντίθεση με προγράμματα που είχαν προωθηθεί μέχρι σήμερα, τα οποία είχαν κατά βάση έναν πιο «παραδοσιακό» χαρακτήρα, οι ωφελούμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πληθώρας προγραμμάτων κατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.

Για πρώτη φορά οι άνεργοι θα έχουν πρόσβαση σε προγράμματα που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια.

3. Η πληρωμή παρόχων και ωφελουμένων συνδέεται με την πιστοποίηση: Με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι θα πιάσουν τόπο, το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την πιστοποίηση. Εισάγεται η μεθοδολογία της πληρωμής των παρόχων βάσει αποτελέσματος (Payment by Results), με σκοπό την αποτελεσματικότητα και βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

4. Δίνεται έμφαση στην πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν –μέσω τρίτων φορέων– αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις για ψηφιακές δεξιότητες. Στόχος, η αναβάθμιση της ποιότητας και της ελκυστικότητας των προγραμμάτων.

5. Εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για τη συμμετοχή των κέντρων διά βίου μάθησης (ΚΔΒΜ) στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης επιπλέον διεθνών πιστοποιητικών ISO.

6. Διασφαλίζεται η ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού με βάση σύγχρονες ποιοτικές προδιαγραφές, οι οποίες θα ελέγχονται από εξειδικευμένο ανεξάρτητο φορέα.

7. Επιλογή φορέα πιστοποίησης από τους ίδιους τους καταρτιζομένους και όχι από τους παρόχους κατάρτισης, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να επιλέγουν το πιστοποιητικό που εκείνοι επιθυμούν.

8. Το μητρώο των προγραμμάτων και η συμμετοχή των ανέργων θα παραμείνουν «ανοιχτά» μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Ετσι, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή επιλέξουν.

Οπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τα προγράμματα αντανακλούν τη νέα φιλοσοφία του υπουργείου για την κατάρτιση, η οποία θα εξειδικευθεί στο νομοσχέδιο για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και τον νέο ρόλο του ΟΑΕΔ που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή