Πετρέλαιο: Η Δύση δεν έπεισε τον ΟΠΕΚ για αποφασιστική αύξηση της παραγωγής

Πετρέλαιο: Η Δύση δεν έπεισε τον ΟΠΕΚ για αποφασιστική αύξηση της παραγωγής

Παρά το αίτημα των ΗΠΑ και το ράλι στις τιμές του «μαύρου χρυσού»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του 2014 οδήγησε χθες τις τιμές του πετρελαίου η άρνηση του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε πιο αποφασιστική αύξηση της παραγωγής του παρά το γνωστό αίτημα της Ουάσιγκτον και ενώ προκαλεί κραδασμούς στην παγκόσμια αγορά ο αποκλεισμός της Ρωσίας και των ενεργειακών της πόρων. Στη χθεσινή συνεδρίασή του, το διεθνές καρτέλ πετρελαίου ανακοίνωσε ότι εμμένει στα σχέδιά του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής του, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, με αύξηση κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για ποσότητα ισχνή για να αναπληρώσει τις ελλείψεις που δημιουργούνται στην αγορά, καθώς πετρελαϊκές από όλον τον κόσμο, διυλιστήρια και ναυτιλιακές αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω της εντεινόμενης αβεβαιότητας που έχει καλλιεργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και υπό τον φόβο των κυρώσεων. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε συνομιλήσει με τον σεΐχη του Αμπου Ντάμπι και είχαν επιβεβαιώσει ότι παραμένει σε ισχύ η συμμαχία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία.

Ομοίως, παράγοντες του κλάδου θεωρούν ανεπαρκή για να ισορροπήσουν το έλλειμμα που δημιουργείται στην αγορά και τα 60 εκατ. βαρέλια που θα διαθέσουν από τα αποθέματά τους οι χώρες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Ετσι, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν χθες πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσουν αργότερα, αλλά να παραμείνουν πάντως σε επίπεδα ανησυχητικά κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχο ήταν, άλλωστε, και το άλμα που σημείωσε το φυσικό αέριο, με την τιμή αναφοράς της Ολλανδίας να φτάνει κάποια στιγμή τα 194,715 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι κολοσσοί του πετρελαίου, όπως η ΒΡ και η Shell, έχουν ανακοινώσει ότι εγκαταλείπουν τις επενδύσεις τους στη Ρωσία, μολονότι πρόκειται για δυσθεώρητες επενδύσεις, με την πρώτη να κατέχει μερίδιο σχεδόν 1/5 στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ρωσίας, Rosneft, και τη δεύτερη να ελέγχει το 27,5% του σχεδίου φυσικού αερίου Σαχαλίνη 2 της Gazprom. Ετοιμάζεται, άλλωστε, να τις ακολουθήσει και η αμερικανική ExxonMobil, ενώ διυλιστήρια από το Neste της Φινλανδίας και το Preem της Σουηδίας μέχρι αυτά της Ινδίας στρέφονται σε άλλους προμηθευτές πετρελαίου.

Παράλληλα, οι τράπεζες ανά τον κόσμο διακόπτουν τη χρηματοδότηση του εμπορίου πρώτων υλών που εξάγει η Ρωσία. Το μεγαλύτερο πλήγμα στη ρωσική οικονομία καταφέρει, όμως, το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική Energy Aspects, το 70% του ρωσικού αργού «αγωνίζεται να βρει αγοραστές». Μιλώντας στους Financial Times, στελέχη της Energy Aspects ανέφεραν επίσης ότι αντίστοιχη είναι και η στάση των περισσότερων εφοπλιστικών εταιρειών που αποφεύγουν να κλείσουν ναύλο μέσω είτε της Βαλτικής είτε της Μαύρης Θάλασσας, επειδή δεν υπάρχει ασφάλιση έναντι των κινδύνων του πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε με τον σεΐχη του Αμπου Ντάμπι και επιβεβαίωσαν ότι παραμένει σε ισχύ η συμμαχία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, η Shell, που σημειωτέον διαχειρίζεται περίπου 12 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, εξακολουθεί να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως, άλλωστε, και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ισπανίας, Naturgy Energy.

Σε αντίθεση, εξάλλου, με τους άλλους πετρελαϊκούς κολοσσούς, η TotalEnergies δεν έχει έως τώρα εκφράσει την πρόθεση να διακόψει τις υφιστάμενες δραστηριότητές της στη Ρωσία και έχει αρκεστεί μόνο να υποσχεθεί πως δεν θα προχωρήσει σε καινούργια σχέδια στη χώρα. Οι πληροφορίες αυτές δικαιώνουν την εκτίμηση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος χθες δήλωσε πως «δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο», αφού η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει φυσικό αέριο. Την πίεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου εντείνει η ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου ότι τα αποθέματα αμερικανικού αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 6,1 εκατ. βαρέλια. Και την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος υφίσταται συστηματικές πιέσεις από μέλη και των δύο κομμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου για να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή