Η UBS αυξάνει τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ

Η UBS αυξάνει τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ

Ανεβάζει τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία η UBS παρά το σοκ που προκαλεί στον ενεργειακό τομέα και στο μέτωπο του πληθωρισμού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζει τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία η UBS παρά το σοκ που προκαλεί στον ενεργειακό τομέα και στο μέτωπο του πληθωρισμού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και παρά την αβεβαιότητα για το μέγεθος που θα έχουν σε επίπεδο ΑΕΠ Ευρωζώνης οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Η ελβετική τράπεζα αυξάνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 στο 8,5% από 7,9% πριν και για το 2022 στο 5,5% από 5% πριν. Η αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2021 βασίζεται στις πολύ καλές επιδόσεις του γ΄ τριμήνου (2,7% ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση), καθώς και στα ισχυρά διαθέσιμα στοιχεία για την εικόνα του δ΄ τριμήνου. Η ανάπτυξη του 2021, όπως επισημαίνει, ευνοήθηκε από την κατανάλωση των νοικοκυριών, από μια αρκετά σταθερή αύξηση των πάγιων επενδύσεων και την ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών (τουρισμός, ναυτιλία κ.λπ.). Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το 2022 βασίζεται στις ισχυρότερες επιδόσεις του 2021, την έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα, την προκαταρκτική έγκριση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,6 δισ. ευρώ και την αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών (οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ το 2020-2021) που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατανάλωση ακόμη και σε περίπτωση αυξημένου πληθωρισμού. Σε γενικές γραμμές, όπως τονίζει η UBS, η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα ενισχυθεί από τις επενδύσεις χάρη στην αύξηση των εισροών κεφαλαίων της Ε.Ε. και σε μικρότερο βαθμό από τα κέρδη κατανάλωσης και την ανάκαμψη στον τουρισμό.

Εκτιμά την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 στο 8,5% από 7,9% πριν και για το 2022 στο 5,5% από 5%.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η UBS σημειώνει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει μεγάλη πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί. Η UBS αναμένει πως το δημόσιο χρέος θα μειωθεί από 206,3% του ΑΕΠ το 2020 σε 184% του ΑΕΠ έως το 2023, με την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, τη συνέχιση της στήριξης της ΕΚΤ και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα να υποστηρίζουν το προφίλ του.

Θετική εμφανίζεται και για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας πως βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης μονοψήφιων δεικτών NPE φέτος και με την επαρκή ικανότητα να αυξήσουν τα δάνεια μετά και την ολοκλήρωση μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, ο κλάδος θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή