Οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας έχουν αρχίσει να επιφέρουν συνέπειες υπό τη μορφή μεγάλων δυνητικών ζημιών για τις ρωσικές τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές και αυτό συμβαίνει συχνά με απροσδόκητους τρόπους. Στο παρελθόν τέτοιες «πυρκαγιές» είχαν λειτουργήσει ως προάγγελοι χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Εντούτοις, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ισχυρίζονται πως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν διαπιστώνουν πανικό σε αυτές. «Υπάρχουν πολύ περισσότερα κεφάλαια στο σύστημα σήμερα και η Ρωσία δεν είναι και τόσο μεγάλη, ενώ η διαχείριση κινδύνου έχει βελτιωθεί», τονίζει ο Ντέιβιντ Σκιάμις, συνιδρυτής της Atlas Merchant Capital. Ουσιαστικά ο κ. Σκιάμις συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, όταν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ως ένας άνθρωπος που είχε κεφάλαια να επενδύσει. Οντως, οι τράπεζες έχουν πλέον καλύτερη θωράκιση. Μία ένδειξη για το πόσο ρευστό έχει τεθεί κατά μέρος, χωρίς να γίνεται κάποια εκμετάλλευσή του, είναι το γεγονός ότι την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καταθέσει σε αυτήν περισσότερα από 1,4 τρισ. δολάρια, με σχεδόν ανύπαρκτες αποδόσεις. Φαίνεται, λοιπόν, πως υπάρχουν επαρκή κεφάλαια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να απορροφηθούν οι ζημίες της ρωσικής εισβολής.
Παρά ταύτα, οι δυνητικές απώλειες βαίνουν διογκούμενες. Από τη Societe Generale και την ΒΡ στην Ευρώπη έως τη Citigroup στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δυτικές εταιρείες και οι τράπεζες έχουν συμμετοχή σε δραστηριότητες στη Ρωσία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυτά τα χρήματα πιθανώς να τα χάσουν. Κατά τις εκτιμήσεις μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, η έκθεση της Δύσης μέσω των επιχειρήσεών της και των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ίσως να φθάνουν τα σχεδόν 400 δισ. δολάρια.
Στη Γερμανία οι αρμόδιες Αρχές για τα κρατικά ομόλογα πρέπει να αυξήσουν την αξία έκδοσης ενός ομολόγου, ώστε να αμβλυνθούν οι συνθήκες στην αγορά διατραπεζικού δανεισμού οβερνάιτ στην Ευρωζώνη. Η εν λόγω αγορά συνιστά καίρια πηγή πιστώσεων για τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις στην αγορά, αλλά παρατηρείται έλλειψή τους. Ισως ορισμένοι από αυτούς τους τίτλους τελούν στην κατοχή φορέων, επί των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις.
Στη Ρωσία, εταιρείες Διαδικτύου όπως οι Ozon Holdings και Υandex ενδεχομένως κληθούν να καταβάλουν απροσδόκητα περί τα 2 δισ. δολάρια, διότι μετά τις κυρώσεις ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών τους στην αμερικανική αγορά. Αυτό ίσως να προκαλέσει την ενεργοποίηση ρήτρας στις συμφωνίες για τα ομόλογά τους, που καθιστά τα τελευταία εξαγοράσιμα.