Οι αγορές ομολόγων αποτιμούν τις συνέπειες του ενεργειακού σοκ

Οι αγορές ομολόγων αποτιμούν τις συνέπειες του ενεργειακού σοκ

Οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ θα καθορίσουν την πορεία των spreads τόσο των ελληνικών τίτλων όσο και της περιφέρειας συνολικά.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων, τα οποία έχουν διευρυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα πάνω από τις 240 μονάδες βάσης, βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην απάντηση που θα δώσει, όπως επισημαίνει η DZ Bank. Οι επενδυτές δεν κοιτούν μόνο την αξιολόγηση που έχει η κάθε χώρα, αλλά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του ενεργειακού σοκ που προκαλεί επικεντρώνονται και στη δομή των ενεργειακών αγορών τους και στο πόσο εκτεθειμένη είναι η οικονομία τους στη μετάδοση των αυξημένων τιμών των εμπορευμάτων στον πληθωρισμό. Αυτό, όπως τονίζει, εξηγεί τις πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα, όπως και άλλα ομόλογα της περιφέρειας, με τους επενδυτές να τα αποφεύγουν το τρέχον διάστημα.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η DZ Bank, κατά την τρέχουσα περίοδο αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα κρατικά ομόλογα της Δυτικής Ευρώπης αποδεικνύονται για άλλη μια φορά περιζήτητα ασφαλή καταφύγια και πρόσφατα κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις. Μια ματιά στα spreads, ωστόσο, αποκαλύπτει μια πιο διαφοροποιημένη εικόνα. Ενώ η αύξηση των spreads της Ολλανδίας είναι ακόμα περιορισμένη, ειδικά η Φινλανδία και η Αυστρία παρουσιάζουν ορατή άνοδο. Στην περίπτωση της Γαλλίας, το spread έχει περιοριστεί παρά το γεγονός ότι η αξιολόγησή της από τους οίκους (AA) είναι χαμηλότερη από αυτή των παραπάνω δύο χωρών (ΑΑ+ σε μέσο όρο).

Εκτός από τις διαφορές αξιολόγησης, η αγορά φαίνεται τώρα να αποτιμά πιο έντονα τους γεωπολιτικούς παράγοντες και τους παράγοντες εμπορικής πολιτικής, τονίζει η γερμανική τράπεζα. Αλλωστε, οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες είναι πιθανό να επηρεαστούν σε διαφορετικό βαθμό από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τη Φινλανδία και την Ελλάδα να έχουν τις στενότερες εμπορικές σχέσεις εντός της Ευρωζώνης.

Οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ θα καθορίσουν την πορεία των spreads τόσο των ελληνικών τίτλων όσο και της περιφέρειας συνολικά.

Από τα τέλη του περασμένου έτους, τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης αυξάνονται, όπως σημειώνει η DZ Bank. Η ανοδική τάση των spreads οφείλεται στην προοπτική μείωσης των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, όπως εξηγεί. Ωστόσο, η τάση σταμάτησε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Στον απόηχο της κλιμάκωσης της γεωπολιτικής αυτής κρίσης, οι επενδυτές τιμολογούν περαιτέρω στήριξη της ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει ιδιαίτερα τις χώρες της περιφέρειας. Επομένως, η πορεία των spreads εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση της ΕΚΤ.

Οσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου, είναι επίσης σημαντικό ότι οι στρεβλώσεις στις αγορές εμπορευμάτων θα μπορούσαν να έχουν ισχυρότερη επιρροή στις (ενεργειακές) εξελίξεις του πληθωρισμού στη Νότια Ευρώπη από ό,τι στη Βόρεια Ευρώπη. Ενώ η Πορτογαλία αποτελεί εξαίρεση, η δομή των ενεργειακών αγορών στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία ενθαρρύνει την υψηλότερη και ταχύτερη μετάδοση των αυξημένων τιμών των εμπορευμάτων στον πληθωρισμό. Αυτό θα μπορούσε επομένως να επιβαρύνει περισσότερο την κατανάλωση και συνεπώς και την οικονομία σε αυτές τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, σημειώνει η τράπεζα.

Κατά την DZ Bank, το πόσο ο πόλεμος θα συνεχίσει να επηρεάζει τα spreads είναι στα χέρια της ΕΚΤ. Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το PEPP θα λήξει στα τέλη Μαρτίου και ότι το κανονικό QE (APP) θα διατηρηθεί με βραχυπρόθεσμη αύξηση του όγκου αγορών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Εάν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Μαρτίου η ΕΚΤ δεν παρεκκλίνει από αυτή την πορεία παρά τον πόλεμο, τα spreads της περιφέρειας θα παραμείνουν υπό πίεση, ενώ τα ομόλογα του πυρήνα θα προτιμώνται από τους επενδυτές. Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία και τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου καθώς και η μειωμένη έκταση των αγορών της ΕΚΤ συνηγορούν υπέρ των χειρότερων προοπτικών για τα ομόλογα της περιφέρειας, όπως καταλήγει η γερμανική τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή