Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τραπέζι η αποπληρωμή της σε 120 δόσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τραπέζι η αποπληρωμή της σε 120 δόσεις

Εξετάζεται και 3μηνη παράταση για εξόφληση του ποσού εφάπαξ με έκπτωση 15%

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το φθινόπωρο του 2021 θα έπρεπε οι δικαιούχοι των επιστρεπτέων προκαταβολών να έχουν ενημερωθεί για το ποσό που οφείλουν να επιστρέψουν στο κράτος. Ακόμα αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό, ενώ από τότε μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει αλλάξει με νέο «κούρεμα» στο επιστρεπτέο τμήμα, άτοκες δόσεις και παράταση των προθεσμιών για την αποπληρωμή του δανείου.

Στις 31 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για τους υπόχρεους που επιθυμούν να αποπληρώσουν το σύνολο του ποσού εφάπαξ, κερδίζοντας ταυτόχρονα επιπλέον έκπτωση 15%. Απομένουν δηλαδή 22 μέρες για να εκδοθούν και οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και αμέσως μετά να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ, η οποία θα πρέπει να αναρτήσει τα ποσά για τις 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή.

Oπως όλα δείχνουν, η ακρίβεια, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, αναγκάζει την κυβέρνηση να επανεξετάσει για μία ακόμη φορά τον σχεδιασμό της με στόχο να διευκολύνει επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, ενισχύοντας –έστω και έμμεσα– τη ρευστότητά τους. Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, υπάρχουν σκέψεις και σενάρια που προβλέπουν τα εξής:

1. Εξετάζεται παράταση της προθεσμίας από έναν έως τρεις μήνες για όσους επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δηλαδή αντί για τέλη Μαρτίου να πληρωθεί το ποσό στα τέλη Απριλίου ή μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

2. Επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων. Σήμερα το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις από τις 30 Ιουνίου 2022. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι οι δόσεις να αυξηθούν σε 100, ενδεχομένως και σε 120, κάτι άλλωστε που ζητάει και η αγορά. Βέβαια, από το υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν δεν «βλέπουν» ζεστά την αύξηση των δόσεων και δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το επιστρεπτέο ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες φθάνει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Συνολικά, οι επιχειρήσεις έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ. Οπως προβλέπει το βελτιωμένο πλαίσιο για τους όρους αποπληρωμής, όσοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές σε οποιονδήποτε από τους 7 κύκλους υποχρεούνται να επιστρέψουν ένα μέρος τους –που προκύπτει έπειτα από εκπτώσεις– σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου 2022 και μετά. Επίσης, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση ύψους 15% σε όσους επιστρέψουν το ποσό που τους αναλογεί εφάπαξ, μέχρι την 31η Μαρτίου 2022. Ειδικότερα:

Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• Επιστρέφεται το εν τέταρτον (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Σενάρια για διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

• Επιστρέφεται το εν τρίτον (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

• Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• Επιστρέφεται το εν τέταρτον (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

• Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτον (33,3%).

Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι:

• Τo 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τέταρτον (25%).

• Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τρίτον (33,3%).

• Το 33% θα επιστρέψει το 50%.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή