Μόλις το 16% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο

Μόλις το 16% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο

Μπορεί στηνΕλλάδα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης να φθάνει στο 70%, αλλά μόλις το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο έναντι φυσικών καταστροφών.

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 20% των εσόδων του ΕΝΦΙΑ που εισέπραξε το κράτος μέσα σε ένα χρόνο, ήτοι περί τα 500 εκατ. ευρώ, δαπανήθηκαν για την κάλυψη του κόστους των αποζημιώσεων μετά δύο καταστροφικά φαινόμενα, δηλαδή τον σεισμό στην Κρήτη το 2020 και τις πυρκαγιές στην Εύβοια το 2021, χωρίς ακόμη η αποκατάσταση να έχει τελειώσει. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας την υπέρμετρη δημοσιονομική επιβάρυνση που συνιστά η μονομερής κάλυψη από το κράτος τού κόστους των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Οπως δήλωσε, «πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό», που καθιστά τον τρόπο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών μη βιώσιμο στο μέλλον με δεδομένα τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και την ένταση της κλιματικής αλλαγής που προεξοφλείται από όλες τις μελέτες και ειδικά για τη χώρα μας, που αντιμετωπίζει εξίσου τον κίνδυνο τόσο από πλημμύρες όσο και από την ξηρασία.

Οι επισημάνσεις του αρμόδιου υπουργού έγιναν στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του κλάδου Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αντέτεινε το χαμηλό επίπεδο ασφάλισης των Ελλήνων, οι οποίοι ενώ εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, που φθάνει το 70%, είναι ασφαλισμένοι μόνο κατά 16% όσον αφορά την περιουσία τους.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στον χώρο της υγείας. Οπως επισήμανε, από το συνολικό ποσό των 14,4 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2019, το 60% ήταν η δαπάνη που πλήρωσε το κράτος, το 5% η δαπάνη που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για αποζημιώσεις υγείας, ενώ το υπόλοιπο 35%, δηλαδή περί τα 5 δισ. ευρώ, πλήρωσαν απευθείας οι πολίτες με τη μορφή της ιδιωτικής δαπάνης.

Πρόκειται, όπως παρατήρησε, για «διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Κύπρο» και αιτία αποτελεί επίσης η χαμηλή διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης, οδηγώντας τελικά μονομερώς σε υπέρογκη επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Η θέσπιση κινήτρων θα διευκόλυνε την αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Στην τοποθέτησή του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, που είναι και ο αρμόδιος επόπτης της ασφαλιστικής αγοράς, εκτίμησε ότι «μελλοντικά οι οικονομίες θα αντιμετωπίσουν περισσότερες κρίσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν, όπως η κλιματική κρίση, οι μεταναστευτικές ροές, οι υγειονομικές κρίσεις, η γήρανση του πληθυσμού, η ενεργειακή μετάβαση και οι γεωπολιτικές εντάσεις». Ως εκ τούτου, σημείωσε, «οι οικονομίες πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικές σε αρνητικές διαταραχές, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους και περαιτέρω επιβάρυνση των επόμενων γενεών».

Μόλις το 16% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο-1
Για την κάλυψη των αποζημιώσεων μετά δύο φυσικές καταστροφές, τον σεισμό στην Κρήτη το 2020 και τις πυρκαγιές στην Εύβοια το 2021, δαπανήθηκε το 20% των ετήσιων εσόδων του ΕΝΦΙΑ.

Στη βάση αυτών των διαπιστώσεων είναι «ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα ελάφρυνε το κόστος των ζημιών, ιδίως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τόσο για τους πληγέντες ασφαλισμένους όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα ελευθέρωνε πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων».

Τόσο ο κ. Στυλιανίδης όσο και ο κ. Στουρνάρας τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης σχημάτων συνεργασίας «μεταξύ του κράτους και του τομέα ιδιωτικής ασφάλισης μέσω συμπράξεων τύπου ΣΔΙΤ».

Το μοντέλο των συμπράξεων είναι εκτεταμένο στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, επισήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι η κυρίαρχη μορφή που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν συμβάσεις τόσο με τα δημόσια όσο και με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ διαδεδομένο είναι και το σύστημα της ελεύθερης επιλογής γιατρού ή νοσοκομείου –ιδιωτικού ή δημόσιου– από τους πολίτες. Ο κ. Μόσιαλος παρατήρησε ότι η πιθανότητα συμπράξεων είναι δύσκολη εάν δεν αναβαθμιστεί το δημόσιο προϊόν υγείας, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου συστήματος –ιδιωτικού και δημόσιου– με κοινό προγραμματισμό, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές προκλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή