«Ναι» σε αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά με μέτρο

«Ναι» σε αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά με μέτρο

Υψηλός ο κίνδυνος παγίωσης των πληθωριστικών πιέσεων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Φόβους πως μια πιθανή μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων και να δημιουργήσει αρνητικές επιδράσεις στην παραγωγικότητα εκφράζουν στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων, οι οποίοι μετέχουν στη διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να βρίσκεται σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Μόνο χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης που ενσωματώθηκαν στην Ε.Ε. μετά τις τελευταίες διευρύνσεις έχουν χαμηλότερους κατώτατους πραγματικούς μισθούς.

Εν αναμονή της απόφασης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη στο τέλος Απριλίου, και εν μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης, οι εκθέσεις των φορέων αναγνωρίζουν αφενός ότι η όποια απόφαση πρέπει να λάβει υπόψη και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, καθώς ήδη οι τιμές των καυσίμων έχουν επηρεαστεί και οι μεσοχρόνιες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι ανυπολόγιστες, και αφετέρου ότι ήδη οι πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση του κατώτατου μισθού σε όρους αγοραστικής δύναμης.

Στην πλειονότητά τους οι φορείς αναγνωρίζουν ότι η συζήτηση γίνεται σε ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, γεγονός που συνηγορεί στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Πολλώ δε, μάλλον, όταν τα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ που δημοσιεύθηκαν χθες (αφορούν τον Ιανουάριο του 2021) δείχνουν ότι το 35,9% από τους συνολικά 2,168 εκατ. εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ένας στους τρεις, λαμβάνει μηνιαίο μισθό 479,14 ευρώ μεικτά ή 416 ευρώ καθαρά, καθώς εργάζεται με μερική απασχόληση. Συνολικά, 1.421.518 άτομα εργάζονται με πλήρη απασχόληση (64,1%) και 779.665 με μερική. Ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 987,3 ευρώ μεικτά, με τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης να εκτιμάται σε 1.243,53 ευρώ και τον μέσο μισθό μερικής απασχόλησης σε 479,14 ευρώ.

Μια μεγάλη αύξηση μπορεί να πλήξει την παραγωγικότητα και να παγιώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τι προτείνουν

Οι προτάσεις ξεκινούν από 2,7% (Τράπεζα της Ελλάδος) και φθάνουν έως και 18% (ΓΣΕΕ), με τους περισσότερους φορείς να συμφωνούν στην κάλυψη του πληθωρισμού. Από την πλευρά των εργοδοτικών φορέων, μάλιστα, επαναλαμβάνεται η πρόταση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ το ΙΟΒΕ επισημαίνει πως μια ήπια αύξηση θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση των εισφορών αλλά και στοχευμένη επιδότηση των νοικοκυριών από το κράτος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέοι κλυδωνισμοί που αναμένεται πως θα ασκήσουν πιέσεις στην αγοραστική δύναμη και στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών. Το ΚΕΠΕ στην εισήγησή του κάνει λόγο για λελογισμένες αυξήσεις, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι μεγάλη μερίδα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αμείβεται πλέον με τον κατώτατο μισθό ή με μισθό εξαιρετικά κοντά στον κατώτατο. Επίσης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μικρές επιχειρήσεις, με έως 10 εργαζομένους, κατά μέσον όρο έχουν χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με τις πιο μεγάλες, που προσφέρουν κατά κανόνα καλύτερες αμοιβές, ενώ καταγράφονται και συστηματικές κλαδικές μισθολογικές διαφορές. Ως εκ τούτου, η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις και συγκεκριμένους κλάδους.

Σημαντική αύξηση, με βασικό προσδιοριστικό παράγοντα το ποσοστό του πληθωρισμού, προτείνει η ΕΣΕΕ μέσω του Ινστιτούτου της, με το σκεπτικό ότι το επιπλέον διαθέσιμο εισόδημα θα κατευθυνθεί στην κατανάλωση, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί συνδυασμό σημαντικής αύξησης και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης κοντά στο 3% με 4% που δικαιολογείται από τις πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και το 2022, μετά τη σημαντική ανάκαμψή της το 2021. Επισημαίνει, βέβαια, ότι αν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2022 επιδεινωθούν, τότε η αύξηση του κατώτατου μισθού το τρέχον έτος θα πρέπει να είναι χαμηλότερη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT