ΕΤΑΔ: Το παρασκήνιο της αλλαγής διοικητικού συμβουλίου

ΕΤΑΔ: Το παρασκήνιο της αλλαγής διοικητικού συμβουλίου

Αποχώρησε ο πρόεδρος Αν. Μπέζας, παρέμεινε ο CEO Στ. Βλαστός

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση επανεκκίνησης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) δρομολόγησε η μητρική της Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ή απλά Υπερταμείο. Προχώρησε την Τετάρτη σε σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση της ΕΤΑΔ, απομακρύνοντας 18 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Αντώνη Μπέζα. O πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, όμως, σε ανακοίνωσή του μετά την απομάκρυνσή του άφησε σαφείς αιχμές περί κακοδιαχείρισης για τον διευθύνοντα σύμβουλο Στέφανο Βλαστό, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του, πλην όμως πλαισιώθηκε από ένα αυστηρά τεχνοκρατικό νέο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και έναν δεύτερο εκτελεστικό εντεταλμένο σύμβουλο.

Οι σχέσεις του τέως προέδρου Αντ. Μπέζα με τον διευθύνοντα σύμβουλο ήταν γνωστό από καιρό πως όχι μόνο δεν ήταν καλές, αλλά δημιουργούσαν πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία της ΕΤΑΔ, η οποία τρία χρόνια μετά την τοποθέτηση της εν λόγω διοίκησης έχει μικρό –αν όχι καθόλου– έργο να παρουσιάσει σε σχέση με τη διαχείριση των 77.000 ακινήτων που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό της. Πηγές του Υπερταμείου σημειώνουν ότι η παραίτησή του ήταν θέμα συζήτησης εδώ και μήνες, αφού ήδη από το καλοκαίρι τού είχε ζητηθεί να αποχωρήσει με αφορμή τη μέτρια πορεία της εταιρείας. Η απομάκρυνση δε συνδέεται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με τον διαχειριστικό έλεγχο που έχει διαταχθεί ήδη από τον Μάιο του 2020 και στην οποία αναφέρθηκε ο Αντ. Μπέζας.

Ο τελευταίος, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, διερωτάται ρητορικά γιατί η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ επέλεξε να προχωρήσει στην πρόωρη λήξη της θητείας του, σε μια «χρονική περίοδο που διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ στην ΕΤΑΔ και την ημέρα που εκδικάζεται η παραπομπή εκτελεστικών διοικήσεων της ΕΤΑΔ για παράνομες προσλήψεις». «Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι, γιατί έδωσα στις ελεγκτικές αρχές στοιχεία που μου ζητήθηκαν και απαίτησα να υπάρχει διαφανής διαδικασία προσλήψεων. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν στη διοίκηση της υπερκοστοβόρου σε συμβούλους και στελέχη ΕΕΣΥΠ, ότι δεν πτοούμαι από τέτοιες πρακτικές και θα δώσω στο ΥΠΟΙΚ όσα πρόσθετα στοιχεία μου ζητηθούν ή χρειαστούν», προσθέτει ο Αντ. Μπέζας.

Επ’ αυτού κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν στην «Κ» πως ο έλεγχος προέκυψε από τη διαδικασία δειγματοληψίας πριν από δύο έτη, αλλά έχει γίνει ένσταση από πλευράς της ΕΤΑΔ για το εύρος του ελέγχου, με το επιχείρημα πως αποτελεί ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με βάση τον ιδρυτικό της νόμο. Οι ίδιες πηγές βεβαίως σημειώνουν με νόημα πως θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι καλοδεχούμενοι από τις εταιρείες που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στον CEO της ΕΤΑΔ, Στ. Βλαστό, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αποχωρήσαντα προέδρου Αντ. Μπέζα, αλλά και σειρά ισχυρισμών στην αγορά περί κακοδιαχείρισης, αναφέρουν πως «η λειτουργία της ΕΤΑΔ ως αμιγώς ιδιωτικής εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, όπως ορίζει ο καταστατικός της σκοπός και ζητούν οι θεσμοί, είναι μια επιλογή που δεν αρέσει καθόλου σε ορισμένους βολεμένους που κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τη λειτουργία της με ρυθμούς και κανόνες ιδιωτικής εταιρείας». «Ετσι έχουν επιδοθεί σε έναν διαρκή και υπόγειο αγώνα διασποράς ανυπόστατων καταγγελιών περί αδιαφάνειας εναντίον όλων των μέχρι σήμερα διοικήσεων της ΕΤΑΔ (μετά το 2016) προκειμένου να ακυρώσουν όλες τις προσλήψεις στελεχών που πραγματοποιήθηκαν με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας και να εδραιώσουν το προστατευτικό καθεστώς της μονιμότητας που τους διασφαλίζει ο δημόσιος τομέας», προσθέτουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή