Ακριβή ενέργεια για μεγάλο διάστημα αναμένει η Axia Research

Ακριβή ενέργεια για μεγάλο διάστημα αναμένει η Axia Research

Περιορισμένες και διαχειρίσιμες θα είναι οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για την ελληνική οικονομία, τον τουρισμό και τις τράπεζες, εκτιμά η Axia Research.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Περιορισμένες και διαχειρίσιμες θα είναι οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για την ελληνική οικονομία, τον τουρισμό και τις τράπεζες, εκτιμά η Axia Research.

Ο οίκος αναμένει ότι η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους θα συνεχιστεί, με τη διάρκεια και τη μεταβλητότητα αυτού του νέου περιβάλλοντος να παραμένει πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί.

Ωστόσο, η Axia πιστεύει ότι τα υπάρχοντα «μαξιλάρια» ασφαλείας της κυβέρνησης και η αναμενόμενη εργαλειοθήκη στήριξης σε όλη την Ε.Ε. θα παρέχουν μια σημαντική στήριξη για την προστασία της υποκείμενης αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αν και ο αντίκτυπος του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας στη συνολική απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί, σε κάθε περίπτωση, και λόγω των ενδογενών καταλυτών της ελληνικής οικονομίας, το ΑΕΠ θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Οι διακριτικοί καταλύτες για το ΑΕΠ της Ελλάδας περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, τη δημοσιονομική στήριξη και την αυξημένη ρευστότητα (κεφάλαια Ταμείου Ανάκαμψης, υποστήριξη τραπεζικού συστήματος και αυξημένη εταιρική ρευστότητα).

Για την ελληνική οικονομία οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής θα είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μικρές, όπως σημειώνει η Axia, επισημαίνοντας πως το 2019 οι Ρώσοι τουρίστες ανήλθαν σε περίπου 600.000 (ή λιγότερο από το 2% των 34 εκατομμυρίων συνολικά), αποφέροντας έσοδα 433 εκατ. ευρώ σε σύνολο 18,2 δισ. ευρώ, ενώ οι Ουκρανοί τουρίστες ανήλθαν σε 150.000.

Για τις ελληνικές τράπεζες, η Axia εκτιμά ότι οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αναταραχή θα έχει περιορισμένες συνέπειες στη «διάθεση» των επιχειρήσεων για νέο δανεισμό, ο οποίος και αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων εκταμιεύσεων. Επιπλέον πιστεύει ότι το κύμα επενδύσεων που οδηγείται από την ελληνική κυβέρνηση και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, ενώ θέτει ένα κατώτατο όριο όσον αφορά την αύξηση των δανείων.

Μόνο τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αντιπροσωπεύουν καθαρές εκταμιεύσεις δανείων 33 δισ. ευρώ έως το 2026. Αυτό συγκρίνεται με καθαρό χαρτοφυλάκιο δανείων του ελληνικού συστήματος 135 δισ. ευρώ (το 2021).

Τέλος, η Axia αναφέρει πως οι άμεσες εκθέσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σε μεγάλο βαθμό αμελητέες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT