Έρευνα Κομισιόν για παροχή κρατικών ενισχύσεων στα ΕΛΤΑ

Έρευνα Κομισιόν για παροχή κρατικών ενισχύσεων στα ΕΛΤΑ

Ερευνα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον τα κρατικά μέτρα στήριξης –τον Δεκέμβριο του 2020– προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) συνάδουν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις κίνησε η Κομισιόν.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον τα κρατικά μέτρα στήριξης –τον Δεκέμβριο του 2020– προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) συνάδουν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις κίνησε η Κομισιόν.

Η έρευνα πραγματοποιείται σε συνέχεια καταγγελίας που υποβλήθηκε πριν από δύο χρόνια από παίκτη του κλάδου των ταχυμεταφορών σε σχέση με:

– Την καταβολή τον Δεκέμβριο του 2020 από το ελληνικό Δημόσιο 149 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ που αφορά το ποσό για την παροχή καθολικής υπηρεσίας (η υποχρέωση να διανέμεται παντού στην Ελλάδα η αλληλογραφία) από το 2013 έως το 2018.

– Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ που κάλυψε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

– Την απαλλαγή από τον ΦΠΑ όλων των ταχυδρομικών υπηρεσιών από το 2000.

Εξετάζεται η πρόσθετη αποζημίωση για την παροχή καθολικής υπηρεσίας για την περίοδο 2013-2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει κατά πόσον τα ΕΛΤΑ δικαιούνταν νομίμως να λάβουν πρόσθετη αποζημίωση για την παροχή καθολικής υπηρεσίας για την περίοδο 2013-2018, δεδομένου ότι η εταιρεία είχε ήδη λάβει ετήσια αντιστάθμιση ύψους 15 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο. Οπως και εάν η εισφορά κεφαλαίου υπέρ των ΕΛΤΑ έχει χορηγηθεί με τους όρους της αγοράς ή εάν έχει παράσχει στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της και κατά πόσον το μέτρο της απαλλαγής από τον ΦΠΑ, που εφαρμόζεται σε όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, θα μπορούσε να αποτελέσει ενίσχυση.

Οπως εξηγούν πηγές των ΕΛΤΑ στην «Κ», όλες αυτές οι ενέργειες συνοδεύονται με την απαιτούμενη νομική τεκμηρίωση και συνεπώς «η εταιρεία είναι έτοιμη να απαντήσει στα ερωτήματα που πρόκειται να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αρχιτεκτονική που υιοθετήθηκε προκειμένου να λάβει χώρα η ΑΜΚ ύψους 100 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από την ΕΕΣΥΠ, διασφαλίζει ότι τα 100 εκατ. ευρώ δεν θα θεωρηθούν παράνομη κρατική ενίσχυση. Κι αυτό δεδομένου ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας αποτελεί ανώνυμη εταιρεία, με βασικό, βέβαια, μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε., σύμφωνα με τους κανόνες της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις σχετικά με την αντιστάθμιση για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, που εγκρίθηκαν το 2011, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποζημιωθούν για το επιπλέον κόστος παροχής δημόσιας υπηρεσίας με την επιφύλαξη ορισμένων κριτηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή