Σε νέο υψηλό 40 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και διαμορφώθηκε στο 7,9%, μια ανάσα πριν αγγίξει το 8%. Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές ενέργειας αλλά και σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τα τρόφιμα αλλά και τα ενοίκια. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο καλπάζων πληθωρισμός πλήττει τους καταναλωτές, μειώνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ επιδρά αρνητικά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Η αύξηση των μισθών και των αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησε τους καταναλωτές να αντεπεξέλθουν οικονομικά παρά την άνοδο των τιμών.
Σκαρφάλωσε τον Φεβρουάριο στο 7,9% λόγω των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.
Ωστόσο, το βάρος πέφτει περισσότερο πάνω στις πλάτες των ευάλωτων νοικοκυριών, που βλέπουν τα είδη καθημερινής ανάγκης να γίνονται όλο και πιο ακριβά. Τα επίπεδα του πληθωρισμού αποτελούν στην παρούσα φάση πρόκληση για τον Λευκό Οίκο. Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου αλλά και οι κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία είναι πιθανόν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές ενέργειας, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Η ταχεία άνοδος του πληθωρισμού προκαλεί πονοκέφαλο και στη Fed, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στον μήνα. Ετσι, με την κίνηση αυτή θα αυξήσει το κόστος δανεισμού, ασκώντας πίεση στον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό. «Τα επιτόκια των στεγαστικών θα αυξηθούν, καθώς και τα επιτόκια δόσεων αγοράς αυτοκινήτων. Ολα αυτά τα επιτόκια που επηρεάζουν τις αποφάσεις των καταναλωτών», επισήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ. «Οι τιμές των ακινήτων δεν θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό, το ίδιο και αυτές των μετοχών, οπότε ο κόσμος θα ξοδέψει λιγότερα». Παρά τα μέτρα που προετοιμάζεται να λάβει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, το κόστος από τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία απειλούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται πως η άνοδος του πληθωρισμού ξεκίνησε νωρίτερα πέρυσι, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν αρχικά πως αυτός θα άρχιζε να αποκλιμακώνεται έως το τέλος του 2021, με το άνοιγμα δηλαδή της οικονομίας και την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας. Αντιθέτως όμως, οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα σε συνδυασμό με την εκρηκτική ζήτηση των καταναλωτών για την αγορά προϊόντων επιτάχυναν την άνοδο του πληθωρισμού. Οπως σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, είναι εξαιρετικά αβέβαιο να προβλέψει κανείς πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό θα περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές, καθώς η σύρραξη στην Ουκρανία δυσχεραίνει τη διαδικασία μεταφοράς προϊόντων. Ενδεικτικά, η Ουκρανία αποτελεί σημαντικό παραγωγό του αερίου νέον, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή των μικροτσίπ, γεγονός που καταδεικνύει πως το πρόβλημα των ελλείψεων αυτών των εξαρτημάτων θα συνεχιστεί. Tην ίδια στιγμή, οι υψηλές τιμές ενέργειας έρχονται να μετακυλιστούν στη δραστηριότητα της βιομηχανίας. Υπάρχουν λόγοι για να πιστεύει κανείς πως οι αυξήσεις στις τιμές μπορεί κάπως να περιοριστούν. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν θα υποχωρήσουν κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.