Ως πύλη εισόδου για την υποβολή αιτήσεων προς χρηματοδότηση από τις τράπεζες θα λειτουργήσει η πλατφόρμα που δημιουργεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Hellenic Development Bank-HDB), μέσω της οποίας όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν να πάρουν δάνειο θα «συστήνονται» συμπληρώνοντας όλα τα αναγκαία στοιχεία που απαιτεί ένα αίτημα για δανεισμό.
Η υπηρεσία know your customer θα επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση με απλές διαδικασίες σε όλες τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να κάνουν «προσφορά» για το ύψος και το κόστος της χρηματοδότησης που μπορούν να παράσχουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Η διαδικασία, εκτός από τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην πρόσβαση σε δανεισμό, θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ίδιων των τραπεζών για την εξεύρεση αξιόπιστων πελατών και τη διεύρυνση της χρηματοδοτικής βάσης.
Στόχος της HDB είναι να ανοίξει τη βεντάλια των αξιόχρεων εταιρειών και να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, προσφέροντας μια πύλη εισόδου αντί της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να επισκέπτονται κάθε τράπεζα ξεχωριστά και να υποβάλουν πολλαπλά αιτήματα χρηματοδότησης, συγκεντρώνοντας τα ίδια δικαιολογητικά για πολλαπλούς αποδέκτες. Οπως σημειώνει με δήλωσή της στην «Κ» η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Χατζηπέτρου, «η νέα ενιαία πλατφόρμα know your customer (KYC) είναι μια καινοτόμα και εύκολη λύση που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα ενσωμάτωσης πελατών για το τραπεζικό μας σύστημα, με στόχο να υπερδιπλασιάσουμε άμεσα τον αριθμό των bankable επιχειρήσεων».
Την υπηρεσία know your customer δημιουργεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Η διεύρυνση της χρηματοδοτικής βάσης σε συνθήκες αυξημένης ρευστότητας αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα για την οικονομία αλλά και για τις τράπεζες, που υπεραμύνονται της άποψης ότι πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχουν περί τις 40.000 επιχειρήσεις και ότι οι bankable επιχειρήσεις στη χώρα δεν ξεπερνούν τις 100.000 σε σύνολο 850.000 κωδικών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Πολλές από αυτές δεν αναζητούν καν χρηματοδότηση είτε λόγω αυξημένου κόστους είτε έχοντας προεξοφλήσει τον αποκλεισμό τους από το τραπεζικό σύστημα επειδή δεν διαθέτουν επαρκή ιστορικά στοιχεία που να πιστοποιούν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης σε έναν κόμβο, έτσι ώστε το αίτημα να φθάνει ταυτόχρονα σε όλες τις τράπεζες, θα ανοίξει τη βεντάλια του δανεισμού ακόμη και για επιχειρήσεις που λόγω γεωγραφικής εντοπιότητας έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πάνω από μία τράπεζες, δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού για όλη την αγορά.
Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται ηλεκτρονικά και η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή σε όλες τις τράπεζες, οι οποίες έχοντας όλα τα δεδομένα και το προφίλ της επιχείρησης, θα αξιολογούν την αίτηση και θα υποβάλουν προσφορά χορήγησης δανείου. Τα βήματα θα είναι απλά και η υποβολή της αίτησης θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που κάθε επιχείρηση θα πρέπει να συγκεντρώνει όταν ενδιαφέρεται να πάρει δάνειο, με τη διαφορά ότι με μία αίτηση η επιχείρηση θα απευθύνεται σε όλες τις τράπεζες, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία μέσα από την επανάληψη της ίδιας διαδικασίας προκειμένου να διαπιστώσει ποια τράπεζα είναι διατεθειμένη να τη χρηματοδοτήσει, σε τι ύψος και με τι επιτόκιο. Οπως εξηγεί η κ. Χατζηπέτρου, «μέσω της πλατφόρμας θα εξοικονομείται χρόνος, κόπος και χρήμα, τόσο για τις επιχειρήσεις που αναζητούν την κατάλληλη χρηματοδότηση βάσει των αναγκών τους όσο και για τις τράπεζες που θα μπορούν να παίρνουν γρήγορα και απλά τις πιστοδοτικές τους αποφάσεις, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει μια σύγχρονη βάση δεδομένων που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και αξιοπιστία».
«Μέσα από αυτήν, τράπεζες και επιχειρήσεις από κοινού θα συμβάλουν σημαντικά και στη βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας στα κριτήρια καινοτομίας και ESG. Αυξάνουμε έτσι τη δυνητική πελατεία των τραπεζών και ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε την επιχειρηματική κοινότητα εξασφαλίζοντας την ισότιμη παρουσία τους στην τραπεζική χρηματοδότηση», υπογραμμίζει η κ. Χατζηπέτρου. H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB, καταλήγει, «αποτελεί τον βασικό μηχανισμό της χώρας που στηρίζει τον Ελληνα επιχειρηματία εμπράκτως, διευκολύνοντας την πρόσβασή του στη χρηματοδότηση και υπεραπλουστεύοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες».