Μέσα Μαΐου η απόφαση για διατήρηση γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023

Μέσα Μαΐου η απόφαση για διατήρηση γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023

Τα μέσα Μαΐου θα είναι η ώρα της αλήθειας για τη δημοσιονομική πολιτική το 2023: αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του χθεσινού Eurogroup.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα μέσα Μαΐου θα είναι η ώρα της αλήθειας για τη δημοσιονομική πολιτική το 2023: αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του χθεσινού Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει τότε την τελική της εισήγηση για την παράταση για ένα ακόμα έτος της γενικής ρήτρας διαφυγής (μετά τη δημοσίευση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων).

«Υποστηρίζουμε την άποψη της Επιτροπής ότι, στη βάση των χειμερινών προβλέψεων [του Φεβρουαρίου], ενδείκνυται η μετάβαση από μία επεκτατική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ σε μία σε γενικές γραμμές ουδέτερη δημοσιονομική στάση», σημειώνεται στην κοινή δήλωση σχετικά με τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023. Παράλληλα, επισημαίνεται, «παραμένουμε έτοιμοι να αντιδράσουμε στην εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση, ειδικά δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας».

Στην κοινή δήλωση, το Eurogroup αναγνωρίζει ότι «ενδεχομένως να χρειαστούν επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της Ουκρανίας και για να προασπίσουμε τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές μας αξίες». «Οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευπροσάρμοστες και ευέλικτες και παραμένουμε έτοιμοι να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στις συνθήκες καθώς αυτές αλλάζουν», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα αντιμετωπιστεί «επειγόντως» το ζήτημα της επιβάρυνσης που επιφέρουν οι αυξημένες τιμές ενέργειας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Στην αναφορά σε χώρες με υψηλό χρέος στην κοινή δήλωση σημειώνεται ότι για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους «είναι θεμιτό να ξεκινήσει μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή». Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι έχει προστεθεί η φράση «αν το επιτρέπουν οι συνθήκες», που παρέχει την αναγκαία ευελιξία σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα έχει σοβαρό αντίκτυπο» στην ευρωπαϊκή οικονομία, αναφερόμενος στον πληθωρισμό αλλά και στο «δημοσιονομικό κόστος» της στήριξης απέναντι στο ενεργειακό σοκ και της φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων.

Η οικονομική πολιτική «πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες που αλλάζουν», σημείωσε. Μία «ισχυρή και ενωμένη αντίδραση», ωστόσο, θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της ανάκαμψης.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφραζε την ελπίδα ότι η Ε.Ε. θα τηρήσει το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για το νέο ΣΣΑ πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Αναγνώριζε, ωστόσο, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δίνει νέα διάσταση» στη διαχείριση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και συνεπώς μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι έχει διευρυνθεί ο κύκλος των χωρών που στηρίζουν την ελληνική θέση για μερική έστω εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος σε τουλάχιστον πέντε χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή