Στο 13% τα κόκκινα δάνεια της Alpha Bank το 2021

Στο 13% τα κόκκινα δάνεια της Alpha Bank το 2021

Η εξυγίανση του ισολογισμού επέφερε ζημίες ύψους 2,9 δισ. ευρώ το 2021

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης για το τρέχον έτος επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2021, σημειώνοντας ότι «η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

«Δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις επιδείνωσης του δανειακού μας χαρτοφυλακίου» και η έκθεση του ομίλου στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι επουσιώδης –περιορίζεται στο 0,05% του συνολικού χαρτοφυλακίου–, ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank, υπογραμμίζοντας τον στόχο για μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων από τα 5,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 σε 2,9 δισ. ευρώ το 2022 και 1,1 δισ. ευρώ το 2024.

Τα αποτελέσματα του 2021 πιστοποιούν την εξυγίανση του ισολογισμού και την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων έως τα τέλη του έτους, αλλά δεν ενσωματώνουν, όπως επισήμανε η διοίκηση της Alpha Bank, τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Ετσι, ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης για το 2022 είναι συνάρτηση της ενίσχυσης τους τουρισμού, της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάπτυξης και της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, αλλά, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις, την κερδοφορία και τις επενδυτικές προοπτικές, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επιπλέον, η αυξημένη αβεβαιότητα θα επηρεάσει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ελλάδα που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, ενώ αρνητικές είναι οι άμεσες επιπτώσεις και στο πρόγραμμα δανεισμού των τραπεζών. Η Alpha Bank αναμένει τη σταθεροποίηση των αγορών, που θα της επιτρέψουν την άντληση κεφαλαίων τύπου senior preferred και AT1 για την κάλυψη των στόχων MREL.

Στο 13% τα κόκκινα δάνεια της Alpha Bank το 2021-1

Παραμένει ο στόχος για διανομή μερίσματος στους μετόχους από το 2024, δηλαδή για τη χρήση του 2023.

Οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και τις ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού επιτεύχθηκαν νωρίτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού, υπογράμμισε η διοίκηση της Alpha Bank, με αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί στο 13% από 42,5%. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς η Alpha Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων ύψους 16 δισ. ευρώ.

Η εξυγίανση του ισολογισμού επέφερε ζημίες ύψους 2,9 δισ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους, δηλαδή χωρίς την επίπτωση της εξυγίανσης, διαμορφώθηκαν στα 330 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Alpha Bank επέμεινε στη σημαντική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων που καταγράφηκε το δ΄ τρίμηνο του 2021 (ενίσχυση κατά 2% ή κατά 600 εκατ. ευρώ), μετά μια 10ετή προσπάθεια συρρίκνωσης του ισολογισμού της λόγω των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων δανείων.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν στα 5,4 δισ. ευρώ οδηγώντας σε καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,3 δισ. για το έτος και το ενήμερο χαρτοφυλάκιο ανήλθε στα 28,6 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022 προβλέπεται διπλασιασμός της καθαρής πιστωτικής επέκτασης με την ενίσχυση των ενήμερων χρηματοδοτήσεων στα 31,3 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας παραμένει ισχυρή, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,1% και τον δείκτη κεφαλαίων CET1 σε 13,2%, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα σταθμισμένα για τον κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού (RWAs) που προκύπτει από τις συναλλαγές Orbit, Sky και Riviera, οι εν λόγω δείκτες διαμορφώνονται σε 16,7% και 13,7%, αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή