Επιδεινώνονται τα μεγέθη της γαλλικής EDF

Επιδεινώνονται τα μεγέθη της γαλλικής EDF

Αιτία, η μειωμένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και τα όρια στις τιμές ρεύματος για τους καταναλωτές. Ξανασκέφτεται εθνικοποίησή της ο Μακρόν.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες της Electricite de France (ΕDF) το τρέχον έτος από όσο νωρίτερα είχε προβλέψει, εξαιτίας αφενός της μειωμένης παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες, αφετέρου των ανώτατων ορίων στις τιμές ρεύματος για τους καταναλωτές. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη σε μια κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γαλλικός κολοσσός είχε ήδη προειδοποιήσει πως θα υποστεί πλήγμα το τρέχον έτος, διότι η παραγωγή ατομικής ενέργειας έχει ελαττωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας λόγω επισκευών στους αντιδραστήρες. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και λόγω της κυβερνητικής απόφασης να υποχρεώσει την EDF να πωλήσει περισσότερη ενέργεια σε εκπτωτικές τιμές και να καθυστερήσει μέρος της αύξησης των φόρων στους καταναλωτές. Ο όμιλος διαβλέπει ότι ο αντίκτυπος των ανωτέρω θα υπερβεί τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι θα είναι κατά 35% υψηλότερος από όσο είχε υπολογίσει πριν από τρεις εβδομάδες.

Τα προβλήματα του ομίλου κοινής ωφελείας δεν δημιουργούν πονοκέφαλο μόνο στην ίδια και στη γαλλική κυβέρνηση, αλλά επηρεάζουν δυσμενώς και άλλες χώρες. Τα πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία τελούν στην ιδιοκτησία της EDF, λειτουργούν ως η ραχοκοκαλιά ενός εθνικού συστήματος ηλεκτροδότησης, το οποίο κάνει και εξαγωγές ρεύματος στις γειτονικές χώρες. Δεδομένου πως ο στόλος των αντιδραστήρων της γηράσκει ολοένα και περισσότερο, χάνει την αξιοπιστία του, ενώ οι προμήθειες, όπως είναι αναμενόμενο, λιγοστεύουν, καθώς παράλληλα ο κίνδυνος για τη διαθέσιμη ροή φυσικού αερίου, ως εναλλακτικού και συμπληρωματικού καυσίμου, επιτείνεται. Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, αντιμέτωπη με τη διόγκωση του χρέους της EDF και τις συνέπειες από την ουκρανική κρίση στην ενεργειακή αγορά, εξετάζει εάν θα επαναφέρει το παλαιότερο σχέδιό της για την εθνικοποίησή της. Τα σχετικά αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες και επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Κατά τον αναλυτή της JPMorgan Chase & Co. Βίνσεντ Αϊράλ, «εάν σκεφθούμε πως η EDF είναι υποχρεωμένη να αγοράζει ενέργεια για να καλύψει το έλλειμμα σε υπερβολικές τιμές στην αγορά, θα μας έκανε έκπληξη η γαλλική κυβέρνηση να μη μελετούσε όλο το εύρος των επιλογών που έχει».

Ειδικότερα, οι επιπτώσεις των μέτρων των ρυθμιστικών αρχών στα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη του 2022 θα ισοδυναμούν με απώλειες 10,2 δισ. ευρώ, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου είχαν εκτιμηθεί από τον γαλλικό όμιλο σε 8,4 δισ. ευρώ. Οι δε επιπτώσεις από την ελαττωμένη παραγωγή ενέργειας θα αντιστοιχούν σε απώλειες 16 δισ. ευρώ βάσει των προθεσμιακών τιμών του 2022 εν συγκρίσει με τα 11 δισ. ευρώ της πρότερης εκτίμησης. Στις χθεσινές συναλλαγές, κατά τις μεσημβρινές ώρες η τιμή της μετοχής της EDF στο Χρηματιστήριο του Παρισιού εμφάνιζε πτώση σχεδόν 2%, στα 8,56 ευρώ. Eν κατακλείδι, όπως επισημαίνει σχετικά το Bloomberg, η επιδείνωση στην προοπτική της κερδοφορίας της εταιρείας εξουδετερώνει τα οφέλη από ένα πακέτο που ανακοινώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου και εμπεριείχε πώληση νέων μετοχών 2,5 δισ. ευρώ και περιουσιακών στοιχείων 3 δισ. ευρώ έως το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή