Ηλεκτρικό ρεύμα: Υψηλότερη 50% η επιδότηση για τα νοικοκυριά

Ηλεκτρικό ρεύμα: Υψηλότερη 50% η επιδότηση για τα νοικοκυριά

Σε αύξηση της επιδότησης λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών κατά τουλάχιστον 50% για τον Απρίλιο, στα 58-60 ευρώ, προχωράει η κυβέρνηση, ενώ για τις επιχειρήσεις η επιδότηση διπλασιάζεται από τα 65 στα 130 ευρώ/ MWh.

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες επιδοτήσεις τουλάχιστον κατά 50% για τα νοικοκυριά σε σχέση με τον Μάρτιο και διπλασιασμό της επιδότησης για τις επιχειρήσεις, με πρόσθετη επιδότηση για τις μικρές εμπορικές, περιλαμβάνει το νέο πακέτο για την αναχαίτιση των αυξήσεων στο ρεύμα τον Απρίλιο.

Στα επίπεδα του Μαρτίου θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (20 ευρώ/ΜWh) κι αυτό γιατί οι καταναλώσεις τον Απρίλιο είναι μειωμένες, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. του Μαρτίου. Το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων «κλείδωσε» χθες σε τηλεδιάσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αποφάσεις για το ύψος των επιδοτήσεων στο ρεύμα έλαβαν υπόψη τους τη μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές και στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, όπου η τιμή τον Μάρτιο διαμορφώνεται στα 320 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 211,75 ευρώ τον Φεβρουάριο. Η χρηματοδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου δεν θα επιβαρύνει ούτε τον Απρίλιο τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα καλυφθεί στο σύνολό της από τα πλεονάσματα των ΑΠΕ, τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων, ενώ για πρώτη φορά θα συμβάλει και το ταμείο των ΥΚΩ, το οποίο θα είναι πλεονασματικό το 2022.

Ρεύμα

Στα επίπεδα του Μαρτίου θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο (20 ευρώ/ΜWh).

Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια, από τα 39 ευρώ του Μαρτίου, θα φτάσει τον Απρίλιο στα 58-60 ευρώ. Ενδεικτική της αγωνίας της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της τροφοδότησης του κύματος ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι η απόφαση για διπλασιασμό της επιδότησης, από τα 65 ευρώ η μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα. Ειδική μέριμνα δίνεται στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, όπου σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση.

Καύσιμα

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει και στοχευμένα μέτρα για την ελάφρυνση των ευάλωτων καταναλωτών από τις υψηλές τιμές των καυσίμων, αξιοποιώντας τα πρόσθετα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα από τη φορολογία καυσίμων. Τον Ιανουάριο τα έσοδα από τον ΦΠΑ υπερβαίνουν κατά 10 εκατ. ευρώ τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό, ενώ τα έσοδα από ΕΦΚ υπολείπονται του στόχου κατά 61 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, τα έσοδα του ΦΠΑ για τον Μάρτιο, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι οι τελικές καταναλώσεις θα κινηθούν στα επίπεδα του Ιανουαρίου, θα είναι αυξημένα κατά 42 εκατ. ευρώ (8 εκατ. οι βενζίνες, 15 εκατ. ντίζελ κίνησης και 19 εκατ. ντίζελ θέρμανσης). Το Δημόσιο εισέπραττε έσοδο 335,20 ευρώ το κυβικό από τον ΦΠΑ στη βενζίνη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σήμερα εισπράττει 390,40 ευρώ, δηλαδή επιπλέον έσοδο 55 ευρώ το κυβικό.

Αυξημένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα είναι το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και τα έσοδα από τον ΕΦΚ Ιανουαρίου – Μαρτίου (15 του μηνός), καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθετα το αίτημα της αγοράς για μείωση του ΦΠΑ ή και οριζόντια έκπτωση επί της τιμής της αντλίας, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση των πιο ευάλωτων καταναλωτών. «Παρεμβαίνοντας στους έμμεσους όρους δημιουργείται σημαντική τρύπα στα δημόσια έσοδα, που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού με πρόσθετη φορολογία», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος σε ανάρτησή του, εξηγώντας ότι οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα αποτελούν το 12% των συνολικών εσόδων του κρατικού προυπολογισμού. Επιπλέον, σημείωσε, ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους, για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε χθες για παρέμβαση στα καύσιμα ώστε εκείνος που θα πηγαίνει στο πρατήριο να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία, καθώς επίσης και για εισοδηματικά κριτήρια πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων. Αδιευκρίνιστος πάντως παραμένει ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα δίνεται η έκπτωση στους δικαιούχους. Το πιθανότερο εργαλείο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τη συνδρομή και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του συστήματος «Ηφαιστος», μέσω του οποίου δίνονται οι επιδοτήσεις για καύσιμα θέρμανσης. Ο καταναλωτής δηλαδή θα πληρώνει στην τιμή αντλίας και η έκπτωση θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του εκ των υστέρων, βάσει της απόδειξης που θα έχει περάσει στην πλατφόρμα. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται ο μηδενισμός του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή