Αυξημένη ζήτηση για κατοικίες, σταθερή για επαγγελματικά

Αυξημένη ζήτηση για κατοικίες, σταθερή για επαγγελματικά

Ερευνα της Cerved Property Services με τη συμμετοχή άνω των 200 επαγγελματιών της κτηματαγοράς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά υψηλή αναμένεται να παραμείνει, τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ζήτηση για σύγχρονους χώρους γραφείων και καταστημάτων, ενώ στην αγορά κατοικίας αναμένεται να καταγραφεί ακόμα πιο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον σε σχέση με το 2021. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της Cerved Property Services, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή άνω των 200 επαγγελματιών της αγοράς, μεσιτών και εκτιμητών ακινήτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, συνολικά η ζήτηση στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων αναμένεται ότι θα παραμείνει σταθερή κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο. Αυτό αναφέρει το 66% των συνεργατών της Cerved, ενώ επιπλέον 27% εκτιμούν ότι η πορεία θα είναι ανοδική. Ασφαλώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που ενδεχομένως να έχει αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων, ιδίως αν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ερευνα της Cerved Property Services με τη συμμετοχή άνω των 200 επαγγελματιών της κτηματαγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, τα τουριστικά ακίνητα αναμένεται να ξεχωρίσουν, καθώς το 61% των επαγγελματιών αναμένουν αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Αντίστοιχα, σταθερά υψηλή θα παραμείνει η ζήτηση για τα logistics και τα βιομηχανικά ακίνητα. Οσον αφορά τα κτίρια γραφείων και τα εμπορικά καταστήματα προκύπτουν διαφοροποιήσεις. Ειδικότερα, στις κύριες αγορές καταστημάτων, δηλαδή στα δημοφιλέστερα σημεία (π.χ. Ερμού, Κολωνάκι, Γλυφάδα και Κηφισιά), το ενδιαφέρον αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το 38% των ερωτηθέντων, ενώ το 55% εκτιμά ότι η ζήτηση θα είναι σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Στον αντίποδα, μόλις το 8% προβλέπει αύξηση της ζήτησης καταστημάτων στις δευτερεύουσες αγορές, ήτοι στα λιγότερο δημοφιλή σημεία, ενώ το 43% εκτιμά ότι η ζήτηση θα είναι χαμηλότερη.

Οσον αφορά τα γραφεία σύγχρονων προδιαγραφών, το αγοραστικό και το μισθωτικό ενδιαφέρον θα είναι υψηλότερο σύμφωνα με το 46% των συμμετεχόντων, με ένα πρόσθετο 47% να εκτιμά ότι αυτό θα παραμείνει σταθερό. Αντιθέτως, στα παλαιότερα γραφεία το 33% κάνει λόγο για υποχώρηση της ζήτησης νέων μισθώσεων. Αναφορικά με τις τιμές πώλησης γραφείων, αυτές αναμένονται σταθερές σύμφωνα με το 69% των ερωτηθέντων, ενώ το 72% αναμένει σταθερότητα και στις τιμές ενοικίασης γραφείων. Στην αγορά κατοικίας, οι νεόδμητες κατασκευές και τα διαμερίσματα θα συγκεντρώσουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, με βάση το 60% των ερωτηθέντων, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις αναμένονται στις μονοκατοικίες, στα παλαιά ακίνητα και τα οικόπεδα. Αντίστοιχα, το 48% των επαγγελματιών αναμένει υψηλότερη ζήτηση και για τα τουριστικά ακίνητα, αλλά αυτή θα αφορά κυρίως τα νησιά και όχι τόσο τα μεγάλα αστικά κέντρα, με δεδομένο ότι ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν έχει ανακάμψει πλήρως.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή