Φυσικό αέριο: Συναγερμός στην Ευρώπη για την εξασφάλιση αποθεμάτων

Φυσικό αέριο: Συναγερμός στην Ευρώπη για την εξασφάλιση αποθεμάτων

Στόχος, να γεμίσουν οι ταμιευτήρες για τον επόμενο χειμώνα, αλλά και για την περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση και έλλειψη προσφοράς.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να αρχίσουν άμεσα να γεμίζουν τους ταμιευτήρες τους με φυσικό αέριο ώστε να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα αλλά και για να διασφαλίσουν επαρκή αποθέματα στην περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση και έλλειψη προσφοράς. Τη θέση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την επόμενη εβδομάδα στο κοινό ανακοινωθέν τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που διέρρευσε στο Reuters.

Η επιτακτική ανάγκη για εσπευσμένες προμήθειες φυσικού αερίου είναι συνεπακόλουθο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που εξώθησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν την περασμένη εβδομάδα σε άμεση μείωση της ενεργειακής τους εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προβλέπουν πως η διαδικασία θα απαιτήσει αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αλλά και αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οπως, όμως, επισημαίνει το Reuters, η πλήρης ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία θα χρειαστεί χρόνια, γι’ αυτό και πολλές χώρες σχεδιάζουν ήδη μέτρα και πολιτικές που θα τις βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν σε πιθανές νέες κρίσεις και σε περιπτώσεις που διακόπτεται η παροχή ρωσικών υδρογονανθράκων. Μέχρι στιγμής η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% κατά μέσον όρο του φυσικού αερίου που εισάγει και καταναλώνει η Ε.Ε., το 27% των εισαγωγών της σε πετρέλαιο και το 46% των εισαγωγών της σε άνθρακα.

Στόχος, να γεμίσουν οι ταμιευτήρες για τον επόμενο χειμώνα, αλλά και για την περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση και έλλειψη προσφοράς.

Τον επόμενο μήνα, άλλωστε, η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει κανόνες που θα καλούν τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διασφαλίζουν από κοινού πως οι ταμιευτήρες του φυσικού αερίου θα είναι τουλάχιστον κατά 90% πλήρεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους. Αυτή τη στιγμή, και ως συνεπακόλουθο της ενεργειακής κρίσης που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ταμιευτήρες αερίου της Ε.Ε. έχουν εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα, της τάξης μόλις του 26%. Δεδομένου, άλλωστε, ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν οδηγήσει στα ύψη τα τιμολόγια των εταιρειών κοινής ωφελείας σε όλη την Ευρώπη πιέζοντας ασφυκτικά τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν σειρά μέτρων με στόχο τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν σε νέα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην αγορά του Αμστερνταμ σημείωσαν χθες νέα άνοδο 4,8% φτάνοντας στα 120,05 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ είχαν υποχωρήσει νωρίτερα κατά 8,3%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια στη Βρετανία σημείωσαν επίσης άνοδο 7%, ενώ οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3% στα 254 ευρώ η μεγαβατώρα – είχαν υποχωρήσει νωρίτερα κατά 1,8%. Σχολιάζοντας την αποκλιμάκωση που είχαν σημειώσει προσωρινά οι τιμές του φυσικού αερίου, ο Ρον Σμιθ, αναλυτής της BCS Global Markets, επισήμανε πως «οι αγορές φυσικού αερίου αρχίζουν σταδιακά να περιορίζουν το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου στις ευρωπαϊκές τιμές, καθώς καθίσταται σταδιακά σαφές ότι δεν πρόκειται να διακοπούν στο εγγύς μέλλον οι ροές ρωσικού αερίου». Σύμφωνα, όμως, με το Bloomberg, χθες μηδενίστηκαν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal που διοχετεύει το καύσιμο μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας, καθώς η Gazprom δεν είχε δεσμεύσει χωρητικότητα για εξαγωγή στη Γερμανία.

Εξάλλου, την ίδια στιγμή με μήνυμά της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφραζε την πρόθεση των Ευρωπαίων ηγετών «να εντείνουν τις πέσεις στο Κρεμλίνο ώστε να δώσει τέλος στην εισβολή στην Ουκρανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή