Κοντά σε συμφωνία Ριάντ – Πεκίνο για πώληση πετρελαίου σε γουάν

Κοντά σε συμφωνία Ριάντ – Πεκίνο για πώληση πετρελαίου σε γουάν

Αποτέλεσμα των ρωγμών στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως οι άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία οδηγούν όσες χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον στη συνειδητοποίηση πως το χρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από αποκλειστικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία εξετάζει σοβαρά την προοπτική να τιμολογεί εφεξής το πετρέλαιό της σε γουάν αντί για δολάρια, τουλάχιστον στις πωλήσεις της στην Κίνα.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσική εξέλιξη, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος πελάτης του πετρελαϊκού κλάδου του βασιλείου που απορροφά περί το ¼ του σαουδαραβικού πετρελαίου. Θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπισθεί ως αναμενόμενη κίνηση επειδή εδώ και περίπου έξι χρόνια το Ριάντ και το Πεκίνο βρίσκονται συστηματικά σε διαπραγμάτευση γύρω από την προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας που θα ενίσχυε τον διεθνή ρόλο του κινεζικού νομίσματος. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν, άλλωστε, πυκνώσει μέσα στο τελευταίο έτος ενώ γενικότερα έχουν συσφιχθεί οι οικονομικές σχέσεις τους. Προ ημερών η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ, η Aramco, έθεσε τις τελευταίες λεπτομέρειες συμφωνίας με το Πεκίνο για την κατασκευή διυλιστηρίου και συμπλέγματος χημικών βιομηχανιών στη βορειοανατολική Κίνα.

Σύμφωνα, πάντως, με τη Wall Street Journal δεν πρόκειται για μια συμφωνία αμιγώς οικονομικής φύσης αλλά για το αποτέλεσμα γεωπολιτικών ανακατατάξεων στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, το Ριάντ φαίνεται να δυσφορεί για την επαναπροσέγγιση της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη υπό την ηγεσία του προέδρου Μπάιντεν, την οποία είχε διακόψει ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Παράλληλα, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας φέρεται ενοχλημένη από την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και εκτιμά πως υπάρχουν ρωγμές στη μακροχρόνια σχέση γεωπολιτικής ασφάλειας ανάμεσα στις δύο χώρες. Θα ήθελε τέλος τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην επέμβασή της στην Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία κωφεύει συστηματικά στις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει, άλλωστε, φανεί τελευταία καθώς το Ριάντ κωφεύει συστηματικά στις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, του οποίου είναι ντε φάκτο ηγετική δύναμη η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, αν οριστικοποιηθεί τέτοιου είδους συμφωνία δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου. Μερίδα αναλυτών πιθανολογεί πάντως πως θα μπορούσε ίσως να πλήξει το δολάριο. Εδώ και πολλά χρόνια το βασίλειο των Σαούδ κατέχει τίτλους του αμερικανικού δημοσίου και συγκαταλέγεται στους 20 σημαντικότερους πιστωτές της υπερδύναμης. Τα τελευταία χρόνια, όμως, πουλάει μαζικά αμερικανικά ομόλογα, ενώ το καλοκαίρι του περασμένου έτους συνήψε στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία. Στο μεταξύ διέρρευσε χθες η είδηση ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύθηκε έναντι της Μόσχας πως οι κυρώσεις δεν θα πλήξουν το εμπόριο της Ρωσίας με το Ιράν προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η διαφαινόμενη συμφωνία της Δύσης με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα οδήγησε, άλλωστε, χθες σε αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου. Παρά την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία το αργό Δυτικού Τέξας σημείωσε χθες υποχώρηση 4,72% στα 98,14 δολάρια το βαρέλι και το Brent υποχώρησε κατά 4,66% στα 101,92 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, άλλωστε, τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης είχαν υποχωρήσει έως και στα 95 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ αναφέρει πως δεν υπάρχει έλλειψη στην παγκόσμια αγορά, ενώ αναγνωρίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί τον κίνδυνο εκτόξευσης του πληθωρισμού. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις ώστε να συμφωνηθεί αύξηση της παραγωγής «μαύρου χρυσού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή