Το μήνυμα είναι αμφίσημο. Αν και η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη χθες σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης παρά την κλιμάκωση της αβεβαιότητας για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ταυτόχρονα προσπάθησε να εξισορροπήσει τις υπερβολικές προσδοκίες της αγοράς για τον ρυθμό και την έκταση της επιπλέον σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής. Η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας, για να μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ψήψισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αύξησης του κόστους δανεισμού στο 0,75%. Η απόφασή της αυτή εδράζεται στο ότι η αγορά εργασίας είναι ανελαστική και στο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις για ισχυρές πιέσεις στις τιμές και στο εγχώριο κόστος. Από τα εννέα μέλη της επιτροπής, ένα, ο Τζον Κάνλιφι, τάχθηκε υπέρ του να διατηρηθούν τα επιτόκια ως έχουν. Ισχυρίστηκε, συγκεκριμένα, πως η εισβολή της Ρωσίας θα οξύνει την αβεβαιότητα και θα αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων. Και αυτό στη συνέχεια θα ωθήσει έτι περαιτέρω ανοδικά τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις.
Ο Τζον Κάνλιφι επισημαίνει ότι η οδός της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από μια πληρέστερη αξιολόγηση των πραγμάτων από όσο είναι δυνατόν σήμερα. Αρκετοί στην αγορά ανέμεναν πως θα υπάρξει μεν διάσταση απόψεων, αλλά προς την άλλη κατεύθυνση, όπως π.χ. το να τάσσονταν υπέρ μιας αύξησης όλα τα μέλη της επιτροπής, αλλά μια μειοψηφία να ψήφιζε υπέρ αύξησης 50 μονάδων βάσης αντί για 25. Συνολικά, πάντως, η αγορά θεωρεί την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας ήπια. Κι αυτό συνάδει με την εκτίμησή μας ότι η τράπεζα πιθανώς θα προχωρούσε σε αύξηση επιτοκίων σε μικρότερο βαθμό από όσο προσδοκούσε η αγορά. Τουλάχιστον, η τοποθέτηση των μελών της επιτροπής δείχνει πως η αύξηση 50 μονάδων βάσης αποκλείεται για το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Συν τοις άλλοις, είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος του πολέμου. Στα πρακτικά της συνεδρίασης φαίνεται ότι η επιτροπή είχε λάβει κάποιες πρώιμες εκθέσεις σχετικά με το θέμα, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ακόμα ελάχιστα αναφορικά με τις επιπτώσεις της εισβολής στην οικονομική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να αυξήσει το κόστος δανεισμού ούτως ή άλλως, πάντως, διότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού. Κατά την εκτίμησή της, ο δείκτης του πληθωρισμού θα εκτιναχθεί έως σχεδόν 8% κατά το δεύτερο τρίμηνο, ήτοι θα προσεγγίσει τη δική μας πρόβλεψη για ένα 7,7%, ενώ τον Απρίλιο ειδικά θα φθάσει στο 7,9%. Πάντως, μετά τη μεγαλύτερη άνοδό του στο άμεσο μέλλον λόγω των τιμών των εμπορευμάτων, αργότερα ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί σημαντικά.
* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr