«Γκάζι» στις πληρωμές των επιδοτήσεων του νέου ΕΣΠΑ

«Γκάζι» στις πληρωμές των επιδοτήσεων του νέου ΕΣΠΑ

Στην ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων στις διαδικασίες παραγωγής έργων και στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων προς τους δικαιούχους στοχεύει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τη διαχείριση, τον έλεγχο του νέου ΕΣΠΑ, που συζητείται στη Βουλή.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων στις διαδικασίες παραγωγής έργων και στην εκταμίευση των επιχορηγήσεων προς τους δικαιούχους στοχεύει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τη διαχείριση, τον έλεγχο του νέου ΕΣΠΑ, που συζητείται στη Βουλή. Ειδικότερα η διάταξη για τις πληρωμές των δικαιούχων προβλέπει ότι το πλήρες οφειλόμενο ποσό προς τους δικαιούχους επιδοτήσεων θα καταβάλλεται το αργότερο 80 ημέρες μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής εκ μέρους του δικαιούχου, των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων.

Oπως ορίζει σχετική διάταξη, «το ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα προγράμματα δεν υπόκειται σε παρακράτηση ή κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν εισπράττεται οποιαδήποτε άλλη ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που οφείλεται στους δικαιούχους». Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η πρόνοια που είχε ισχύσει με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, για εξαίρεση από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας των πληρωμών έως 10.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του νέου ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 26,2 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη, εκ των οποίων τα 20,9 δισ. είναι κοινοτική συμμετοχή και άλλα 5,3 δισ. εθνικοί πόροι. Η ενεργοποίηση των πρώτων δράσεων που θα αφορούν τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αναμένεται να δημοσιευθεί μετά την έγκριση των προγραμμάτων από την Ε.Ε., που αναμένεται έως τον Ιούνιο. Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει δύο οριζόντιες προσκλήσεις, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα αφορούν τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους.

Το ποσό θα καταβάλλεται το αργότερο 80 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής.

Στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε ότι εκτός από τη μείωση της γραφειοκρατίας, η κυβέρνηση αποσκοπεί να πετύχει υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας μέσα από ρυθμίσεις για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος αντιμετώπισης περιστατικών απάτης, ενώ συγχρόνως προβλέπεται η συγκρότηση ενός διακριτού μηχανισμού υποδοχής καταγγελιών αναφορικά με παράνομες δράσεις – επεμβάσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας των ταμείων. Οι διαφοροποιήσεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης, μεταξύ άλλων, είναι:

• Δεν θα απαιτείται ΥΑ/ΚΥΑ για τη σύσταση νέων χρηματοδοτικών μέσων, για αμεσότερη στήριξη της κοινωνίας.

• Θεσπίζεται Συμβούλιο παρακολούθησης και συντονισμού ΕΣΠA με στόχο τον συντονισμό των ταμείων και των συνεργειών και της συμπληρωματικότητάς τους.

• Δημιουργείται νέα ειδική υπηρεσία για τη διαχείριση του προγράμματος «Τεχνική βοήθεια και υποστήριξη δικαιούχων» και δεσμεύεται συγκεκριμένο ποσό για τη χρηματοδότηση δράσεων υποστήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή