ΘΕΣγάλα: Πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος για εύρεση επενδυτή

ΘΕΣγάλα: Πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος για εύρεση επενδυτή

Οι συζητήσεις που γίνονται με ενδιαφερόμενους εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτή για μια ακόμη φορά και… τρίτη ευκαιρία αναζητεί μέσα σε διάστημα λίγων ετών ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, καθώς, παρά τη συμφωνία εξυγίανσης που είχε επικυρωθεί στις αρχές του 2020, γεννήθηκαν νέες οφειλές στο μεσοδιάστημα και το χειρότερο «έσκασαν» επιταγές. Από τις 24 Ιανουαρίου 2022 ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές του, ενώ ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές και κυρίως με τη «Φάρμα Κουκάκη». Ωστόσο, όπως σημειώνουν στην «Κ» πηγές με πολύ καλή γνώση της υπόθεσης, οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι άγνωστο εάν θα καταλήξουν σε συμφωνία και μάλιστα εγκαίρως. Σημειώνεται ότι η προστασία από τους πιστωτές διαρκεί τέσσερις μήνες από την έκδοση της προσωρινής διαταγής και υπάρχει δυνατότητα παράτασης το πολύ για δύο μήνες.

Ο ΘΕΣγάλα, ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 στη Λάρισα από μια μικρή ομάδα 15 γαλακτοπαραγωγών, εισήγαγε το 2013 την καινοτομία των αυτόματων πωλητών γάλακτος και θεωρήθηκε τότε το «συνεταιριστικό θαύμα»: ήταν συνεταιρισμός με επιχειρηματική δραστηριότητα, επενδύσεις και καινοτομία.

Τα πολλά «ανοίγματα» ωστόσο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όταν η κατανάλωση ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής μειωνόταν, και προφανώς και οι λανθασμένοι χειρισμοί οδήγησαν τον συνεταιρισμό σε ζημίες από το 2016 και μετά, και στη συνέχεια και σε διεύρυνση των χρεών του. Το 2019 οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο επενδυτή και συγκεκριμένα με την οικογένεια Καντώνια (γνωστοί από τις εταιρείες Βιοκαρπέτ, Exalco και Cosmos Aluminium) δεν ευοδώθηκαν και τελικώς υπεγράφη συμφωνία εξυγίανσης με κύριο στοιχείο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού του ΘΕΣγάλα και των οφειλών προς το Δημόσιο, χωρίς πάντως να προβλέπεται σε εκείνη τη συμφωνία «κούρεμα», παρά μόνο για τις οφειλές προς κάποιους προμηθευτές.

Στην παρούσα φάση το συνολικό ποσό των επιταγών που οφείλει ο συνεταιρισμός (με λήξη έως 18 Μαΐου 2022) είναι 1,06 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο συνεταιρισμός έχει καταβάλει μόνο 201.979 ευρώ. Στο τέλος του 2021 ο ΘΕΣγάλα είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των μακροπρόθεσμων δανείων ανέρχονταν σε 6,9 εκατ. ευρώ. Στην αίτηση προληπτικών μέτρων για την προστασία από τους πιστωτές ζητείται εξάλλου άμεσος δανεισμός του συνεταιρισμού με το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ.

Η «Φάρμα Κουκάκη», η οποία εμφανίζεται ως υποψήφιος επενδυτής, ιδρύθηκε το 1977 ως πρότυπη αγελαδοτροφική μονάδα και το 2000 μετεξελίχθηκε σε μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2020 οι πωλήσεις της «Φάρμας Κουκάκη» διαμορφώθηκαν σε 30,41 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 20 χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή