Παγκόσμια ανάπτυξη: Η Moody’s αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της

Παγκόσμια ανάπτυξη: Η Moody’s αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της

Για την Ευρωζώνη εκτιμά πως θα κινηθεί στο 2,8%, χαμηλότερα κατά 1,6% από τις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου – Υφεση 7% προβλέπει για τη Ρωσία.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, η Moody’s ανέμενε την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω της αύξησης των επιτοκίων, της μείωσης της δημοσιονομικής στήριξης και της συνολικής ωρίμανσης του επιχειρηματικού κύκλου. Σε νέα της έκθεση αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη και αυξάνει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, το σοκ Ρωσίας – Ουκρανίας θα μειώσει αλλά δεν θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική επέκταση, εν μέρει επειδή οι κυβερνήσεις αναμένεται να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά μέτρα για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο.

Οπως σημειώνει ο οίκος, το οικονομικό σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε ένα μόλις μήνα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και το μερίδιο και των δύο χωρών στην παγκόσμια οικονομία είναι σχετικά περιορισμένο, η στρατιωτική σύγκρουση και οι επακόλουθες κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν δευτερογενή αποτελέσματα στον υπόλοιπο κόσμο μέσω τριών μεγάλων διαύλων:

1) Σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων και των τροφίμων σε μια εποχή που ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός και οι περιορισμοί προσφοράς παραμένουν μια πρόκληση παγκοσμίως.

2) Οικονομικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις, αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις χώρες αυτές και αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών.

3) Πρόσθετες προκλήσεις στο μέτωπο της ασφάλειας σε ένα σενάριο κλιμακούμενης ή ευρύτερης στρατιωτικής σύγκρουσης ή μέσω κυβερνοεπιθέσεων. Παράλληλα, όπως προειδοποιεί η Moody’s, υπάρχουν επίσης σημαντικά περιθώρια επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Στους παραπάνω κινδύνους προστίθεται το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ανακάμψει πλήρως από το σοκ της COVID-19 και η Κίνα βρίσκεται εν μέσω νέων εστιών σε δύο μεγάλες πόλεις.

Ετσι, αναμένει ότι οι οικονομίες του G20 θα αναπτυχθούν κατά 3,6% το 2022, σε σύγκριση με ανάπτυξη 4,3% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο, ενώ η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 3,0% το 2023. Η Ρωσία είναι η μόνη οικονομία του G20 όπου προβλέπεται ύφεση η οποία θα φτάσει το 7%, ενώ στο 3% θα κινηθεί η ύφεση το 2023, από ανάπτυξη 2,0% και 1,5%, αντίστοιχα, που προβλεπόταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Για την περιοχή της Ευρωζώνης εκτιμά πως η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 2,8%, χαμηλότερα 1,6% από τις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου, και το 2023 στο 2,2% από 2,6% πριν.

Στη Γερμανία η ανάπτυξη τοποθετείται στο 1,8% φέτος και στο 2,6% το 2023 από 3,8% και 2,7% πριν. Πολύ μικρότερο αναμένεται να είναι το χτύπημα στις ΗΠΑ, αφού η Moody’s υποβαθμίζει την ανάπτυξη φέτος κατά μόλις 0,3% και κατά 0,2% το 2023, τοποθετώντας τη σε 3,7% και 2,5% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Moody’s εκτιμά πως στην Ευρωζώνη θα παραμείνει πάνω από το 5% τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αν όχι περισσότερο.

Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, θα κορυφωθεί στο 7%-8% την άνοιξη, με τους κινδύνους για ακόμη υψηλότερα επίπεδα να είναι σοβαροί, δεδομένου ότι οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να κινηθούν ακόμη υψηλότερα.

Σημειώνεται πως υποθέτει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν στα 120 δολάρια το βαρέλι σε μέσο όρο το β΄ τρίμηνο και θα παραμείνουν πάνω από τα 100 δολάρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή