Σε τεντωμένο σχοινί κινεζικοί όμιλοι λόγω Ρωσίας

Σε τεντωμένο σχοινί κινεζικοί όμιλοι λόγω Ρωσίας

Οι κινεζικοί όμιλοι βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου. Οσοι διατηρούν υπεράκτιες δραστηριότητες πλήττονται από τη θέση που παίρνει η κυβέρνησή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικοί όμιλοι βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου. Οσοι διατηρούν υπεράκτιες δραστηριότητες πλήττονται από τη θέση που παίρνει η κυβέρνησή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να επισπεύσει την υποβάθμιση των φιλοδοξιών για διεθνή επέκταση των κινεζικών εταιρειών.

Η Ουάσιγκτον προβληματίζεται μήπως η άρνηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταδικάσει την επίθεση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν σημαίνει πως η Κίνα θα κάνει και κάτι ακόμη: θα παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης.

Θα μπορούσε, λόγου χάριν, η αχανής χώρα να αγοράζει περισσότερα καύσιμα από τη Ρωσία. Το 2019 είχε εξαγάγει στην τελευταία αγαθά αξίας σχεδόν 50 δισ. δολαρίων και τώρα έχει το περιθώριο να της διαθέσει ακόμη περισσότερες υπηρεσίες και προϊόντα, διότι οι μεγάλοι όμιλοι ηλεκτρονικών και καταναλωτικών ειδών της Δύσης διέρρηξαν τους δεσμούς τους μαζί της.

Ορισμένοι κολοσσοί μάλιστα έχουν ήδη εδραιωθεί στο ρωσικό έδαφος, οπότε είναι ευάλωτοι.

Ο γίγαντας υψηλής τεχνολογίας Alibaba έχει κοινοπραξία στη Ρωσία, όπου διατηρεί μερίδιο περίπου 10% στο εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο και ελπίζει να το διπλασιάσει στο 20% έως το 2025.

Η Xiaomi ελέγχει σχεδόν το 25% της τοπικής αγοράς έξυπνων κινητών τηλεφώνων, τουλάχιστον πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC.

Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον τους λόγω σχέσεων με τη ρωσική αγορά.

Γνωρίζοντας πως η Κίνα προμηθεύει τη Ρωσία με την πλειονότητα των ημιαγωγών που χρειάζεται, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, αρχές Μαρτίου είχε προειδοποιήσει πως εάν ξεπερνούσε τα όρια η κινεζική κατασκευάστρια ημιαγωγών Semiconductor Manufacturing International Corp, ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να διακόψει πραγματικά τη λειτουργία της.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να προκληθούν αντίμετρα. Η μεγάλη εταιρεία διασύνδεσης οδηγών και επιβατών Didi Global, ενώ αρχικά είχε αποφασίσει να εξέλθει της Ρωσίας, κατόπιν μετάνιωσε, όταν τα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα την κατηγόρησαν πως υποχώρησε στις πιέσεις των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, όσοι όμιλοι εξαρτώνται από τις δυτικές αγορές, όπως η κατασκευάστρια φορητών Η/Υ Lenovo, διατρέχουν τον κίνδυνο να δεχθούν εκατέρωθεν επιθέσεις. Ξένοι διευθυντές στο Δ.Σ. της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei στη Βρετανία παραιτήθηκαν λόγω της σιωπής της για την Ουκρανία.

Το κοινωνικό δίκτυο με τα σύντομα βίντεο TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance, έχει συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη λογοκρισία, αντί να αποχωρήσει από τη χώρα. Και αυτό θα έχει σοβαρή επίπτωση στις ΗΠΑ, μία πολύ σημαντικότερη αγορά γι’ αυτήν, όπου οι πολιτικοί ήδη ανησυχούν με την ισχυρή επιρροή που ασκεί το TikTok μεταξύ των νέων Αμερικανών.

Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία τέθηκε εκτός του συστήματος παγκοσμιοποίησης κάνει τους επενδυτές νευρικούς και με τον φόβο πως κάτι ανάλογο θα συμβεί εάν η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου οξυνθεί.

Για να μην αναφερθεί το τι θα συμβεί εάν η Κίνα αποπειραθεί με βία να ενοποιηθεί με την Ταϊβάν. Κι ενώ οι διεθνοποιημένες κινεζικές επιχειρήσεις βαδίζουν πάνω σε τεντωμένο σχοινί για το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες δραστηριότητές τους δεν δίνουν πλέον την εντύπωση πως είναι σημαίνοντα περιουσιακά στοιχεία αλλά μοιάζουν περισσότερο ως βαρίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή