Γάντι υψηλής τεχνολογίας με αίσθηση αφής έφτιαξε ελληνική startup

Γάντι υψηλής τεχνολογίας με αίσθηση αφής έφτιαξε ελληνική startup

«Αγγιγμα στον κόσμο του μέλλοντος» επιχειρεί να κάνει το «μαγικό» εξωσκελετικό γάντι της startup Magos, η ομάδα της οποίας αναπτύσσει μια τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση του άγνωστου –μέχρι στιγμής– ψηφιακού μετασύμπαντος (metaverse)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγγιγμα στον κόσμο του μέλλοντος» επιχειρεί να κάνει το «μαγικό» εξωσκελετικό γάντι της startup Magos, η ομάδα της οποίας αναπτύσσει μια τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση του άγνωστου –μέχρι στιγμής– ψηφιακού μετασύμπαντος (metaverse). Η ελληνική νεοφυής εταιρεία, η οποία σήμερα λειτουργεί στο Athens Digital Lab στην Αθήνα και ιδρύθηκε το 2017, έχει αναπτύξει μία συσκευή που τοποθετείται στο ανθρώπινο χέρι προκειμένου να αναπαραστήσει ψηφιακά, σε ένα περιβάλλον εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, τις κινήσεις του. «Η συσκευή δεν ψηφιοποιεί μόνο τις κινήσεις του χεριού αλλά ψηφιοποιεί και την αίσθηση της αφής. Μέσα από κάποιους αισθητήρες παρέχει δονήσεις και προσομοιώνει την αφή όπως τη βιώνουμε στην πραγματικότητα», επισημαίνει στην «Κ», ένας εκ των ιδρυτών της Magos, ο Γρηγόρης Αγριόπουλος, ο οποίος «τρέχει» την εταιρεία μαζί με τον Βασιλαπόστολο Ουρανή. «Το γάντι, όπως ονομάζεται στη διεθνή βιβλιογραφία, ζυγίζει 200-300 γραμμάρια και τοποθετείται πάνω από την παλάμη και τα δάχτυλα. Εχει 6 σημεία επαφής, 1 στην παλάμη που έχει και ένα δέσιμο και ένα σε κάθε δάχτυλο. Από πάνω είναι σαν εξωσκελετός», αναλύει, προσθέτοντας πως πάνω στα γάντια έχουν τοποθετηθεί 4 τύποι αισθητήρων. Εκτός από το hardware, η εταιρεία αναπτύσσει και λογισμικό που προσαρμόζει το γάντι της Magos με βάση τις διαστάσεις του καθενός, συλλέγοντας παράλληλα δεδομένα από τις κινήσεις που αυτό πραγματοποιεί. «Η καινοτομία μας εντοπίζεται στον τρόπο που τοποθετούμε τους αισθητήρες και ανιχνεύουμε την κίνηση όλου του χεριού και των δακτύλων. Υπάρχει διαφορά στην εμπειρία του χρήστη σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες που κυκλοφορούν στην αγορά», επισημαίνει, τονίζοντας πως η εταιρεία έχει στραμμένο το βλέμμα στην αναδυόμενη αγορά του metaverse, το μέγεθος της οποίας αναμένεται να φτάσει τα 596,4 δισ. δολ. έως το 2027, από 44,69 δισ. δολ. το 2020.

«Οι αγορές που στοχεύουμε είναι η εκπαίδευση και η προσομοίωση. Για παράδειγμα, μπορούν να εκπαιδευτούν γιατροί όταν πραγματοποιούν μία χειρουργική επέμβαση σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Φορώντας το γάντι, κάνουν κινήσεις με το χέρι τους και πιάνουν μία ψηφιακή λαβίδα, η οποία δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο. Κάνουν δηλαδή μία επέμβαση σε έναν ψηφιακό ασθενή». Επίσης, η συσκευή μπορεί να εφαρμοστεί σε τομείς όπως η αεροδιαστημική, η τηλερομποτική, αλλά και το gaming, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση ανθρώπων με προβλήματα στα άνω άκρα (σαν συσκευή παροχής δεδομένων της κίνησης χεριών – δακτύλων).

Σε περίπου 12 μήνες η εταιρεία εκτιμά πως θα διαθέσει εμπορικά το προϊόν της.

Μέσα από επιχορηγήσεις και βραβεία, πολλά εκ των οποίων δόθηκαν από προγράμματα της Ε.Ε., όπως το Horizon 2020, η ομάδα έχει λειτουργήσει τη συσκευή σε πιλοτικά projects και έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες, πανεπιστήμια και οργανισμούς, όπως η Siemens, το University College Dublin, το ερευνητικο Fraunhofer Society κ.ά. Μάλιστα, σε περίπου 12 μήνες η εταιρεία εκτιμά πως θα διαθέσει εμπορικά το προϊόν της, απευθυνόμενη σε αγορές όπως η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ευρώπη, η Κοράα κ.ά.

Για να το επιτύχει αυτό φιλοδοξεί το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσει έναν γύρο χρηματοδότησης 1 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το νεοσύστατο Genesis Ventures Fund για άντληση κάποιων κεφαλαίων. Η δε τιμή της συσκευής δεν μπορεί να προσδιοριστεί για την ώρα, ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν λύσεις από 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ. «Στόχος μας είναι να κινηθούμε σε υψηλά επίπεδα» σχολιάζει.

Τα μαγικά γάντια της Magos θα μπορούσαν να αποτελέσουν στο μέλλον ένα κομμάτι εισόδου και εξόδου στο metaverse, το οποίο ο κ. Αγριόπουλος περιγράφει ως έναν νέο 3D κόσμο. «Πρόκειται για μία αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου. Θα έχουμε δηλαδή την αίσθηση ότι πάμε να κάνουμε αγορές, ή μία επίσκεψη σε μία έκθεση, χωρίς να είμαστε εκεί. To metaverse είναι το Ιντερνετ του μέλλοντος», καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή