Οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο και ο ρόλος της Κίνας

Οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο και ο ρόλος της Κίνας

Η μετατόπιση των εμπορικών ροών παρατηρείται ήδη από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στάση της Κίνας έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τους προσεχείς μήνες πρόκειται να μετασχηματίσει τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων και το διεθνές εμπόριο και ίσως να κατατείνει στο να δημιουργηθούν νέες σφαίρες οικονομικής επιρροής, όπως παρατηρούν επενδυτές. Τον Φεβρουάριο λίγο πριν στείλει τις δυνάμεις του στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ διεκήρυξαν στο Πεκίνο μία «άνευ ορίων συνεργασία», υποσχόμενοι κιόλας να συντονιστούν περισσότερο κατά της Δύσης. Η Κίνα δεν συντάχθηκε με τις χώρες της Δύσης στο να καταδικάσει τη Μόσχα για αυτό που η τελευταία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ενώ την ίδια στιγμή ζητεί και από όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτηση. Το σινορωσικό εμπόριο το 2021 είχε αύξηση κατά 35% στα 146,9 δισ. δολάρια. Και ίσως αυτή η τάση να ενδυναμωθεί δραστικά εξαιτίας των νέων κυρώσεων, οι οποίες απέκοψαν τη Ρωσία από τις δυτικές αγορές.

Η μετατόπιση των εμπορικών ροών παρατηρείται και επωάζεται, αφ’ ης στιγμής προσάρτησε η Ρωσία την Κριμαία το 2014, παρατηρεί ο Τομ Τζέιμς, διευθυντής της TradeFlow Capital Management, εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων. «Ηδη η Ρωσία έχει αρχίσει να συναλλάσσεται σε γουάν με την Κίνα», προσθέτει, λέγοντας πως οι τράπεζες μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους εκτός του συστήματος SWIFT, από το οποίο αποκλείστηκε η Μόσχα, ενώ παράλληλα η Κίνα μπορεί να επωφεληθεί τα πλείστα μεν με κινδύνους δε. Το 25% και πλέον των κινεζικών εξαγωγών προς τη Ρωσία διεξάγονταν με γουάν το πρώτο εξάμηνο του 2021 εν συγκρίσει με το 2% το 2013, λόγω περιορισμού της εξάρτησης αμφοτέρων από το δολάριο. Ο «άγνωστος Χ» έχει να κάνει με τους δασμούς και τις κυρώσεις ή τις ποσοστώσεις, διευκρινίζει ο κ. Τζέιμς, αναφερόμενος στο πόσα ρωσικά προϊόντα οι άλλες χώρες θέλουν να εισαγάγουν.

Οι διεθνείς αγορές αναστατώνονται λόγω ανησυχιών πως ένα μέτωπο Ρωσίας – Κίνας θα προκαλούσε τα αντίμετρα των ΗΠΑ, ενώ από τη ρωσική εισβολή και μετά οι τιμές των κινεζικών μετοχών έχουν τη χείριστη επίδοση. Και το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία επισκιάζεται από εκείνο της πρώτης με τη Δύση. Τον Φεβρουάριο οι συναλλαγές με την Ε.Ε. ανήλθαν σε 137 δισ. δολ. και σε 123,3 δισ. δολ. με τις ΗΠΑ έναντι των 26,4 δισ. δολ. με τη Ρωσία. Απαντώντας σε ερώτημα του Ρόιτερς προς το Πεκίνο, για τους πιθανούς κινδύνους εάν βοηθήσει οικονομικά τη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι θα συνεχιστεί κανονικά η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών. Πάντως, οι πιέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω πολέμου είναι αισθητές. Πάμπολλα αγαθά από τον γαιάνθρακα Ινδονησίας μέχρι τα όσπρια Αιγύπτου και τα φυτικά έλαια δεν είναι πλέον διαθέσιμα για εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή