Ελληνικό: Έγκριση αλλαγών στον σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου

Ελληνικό: Έγκριση αλλαγών στον σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου

Την εξαίρεση από την επένδυση στο Ελληνικό του σχεδίου δημιουργίας ενός ενιαίου πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου μπροστά στη θάλασσα σε όλο το μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας επικύρωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαίρεση από την επένδυση στο Ελληνικό του σχεδίου δημιουργίας ενός ενιαίου πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου μπροστά στη θάλασσα σε όλο το μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας επικύρωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Οχι μόνο ο πεζόδρομος «μετακινείται» πίσω από την πρώτη σειρά κτιρίων, αλλά ο κοινόχρηστος χώρος που προβλεπόταν μπροστά τους μετατρέπεται σε μια απλή φύτευση. Περαιτέρω, αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης στην τρίτη σειρά κτιρίων αλλά και στον ουρανοξύστη-εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου (ΦΕΚ 1219Β), τα τρία συναρμόδια υπουργεία εγκρίνουν τα ακόλουθα:

Αυξάνεται ο συντε- λεστής δόμησης στην τρίτη σειρά κτιρίων και στον ουρανοξύστη-εμπορικό κέντρο.

– Ο παραλιακός πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που εξαγγέλθηκε προ μηνών από την κυβέρνηση, «δεν θα βλέπει θάλασσα» στο μισό παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά. Οπως προβλέπεται, ο διάδρομος αυτός θα δημιουργηθεί πίσω από την πρώτη σειρά κατοικιών, ενώ ο μικρότερης διατομής πεζόδρομος που προβλεπόταν μπροστά από αυτές, δίπλα στη θάλασσα, καταργείται και υποκαθίσταται από μια λεπτή λωρίδα κοινόχρηστου πρασίνου. Είναι προφανές ότι πρόθεση της μικρής αυτής σχεδιαστικής αλλαγής είναι να μην περνούν πεζοί και ποδήλατα μπροστά από την πρώτη (και πιθανότερα ακριβότερη) σειρά κτιρίων και ουσιαστικά να τους δοθεί «ανενόχλητη» θέα.

– Στην τρίτη σειρά κατοικιών προβλέπεται αύξηση συντελεστή (δηλαδή μεγαλύτερα κτίρια) σε τέσσερα διαδοχικά οικοδομικά τετράγωνα. Η αύξηση συντελεστή κυμαίνεται από 0,01 έως 0,03 και δεν αιτιολογείται.

– Στη δυτική πλευρά του ακινήτου, δίπλα στον σταθμό μετρό Ελληνικού προβλέπεται η δημιουργία ουρανοξύστη ύψους έως 200 μέτρων και εμπορικού κέντρου. Στο «οικόπεδο» αυτό ο συντελεστής αυξάνεται κατά 0,02 (σε 0,53 από 0,51), ενώ δίνεται το ελεύθερο να μην εξαντληθεί η κάλυψη που προβλέπει ο οικοδομικός κανονισμός για τα εμπορικά κτίρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή