Στο «μάτι» του φορολογικού μηχανισμού βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, κατά την περίοδο της πανδημίας αύξησαν το ενοίκιο, ενώ ταυτόχρονα εντοπίστηκαν μισθωμένα ακίνητα τα οποία όμως δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό ιδιοκτήτη. Ολες οι ανωτέρω περιπτώσεις, μαζί και με άλλες, θα ελεγχθούν από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι επιχείρησαν με δόλο να εισπράξουν αποζημιώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ιδιαίτερα σύνθετες η ΑΑΔΕ επιχειρεί να δώσει λύσεις προκειμένου να αποζημιωθούν έστω και με καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, από τις φορολογικές αρχές ερευνώνται:
– Περιπτώσεις αδικαιολόγητων αυξήσεων μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων εν μέσω πανδημίας διπλασίασαν το ενοίκιο (έτσι κι αλλιώς ο ενοικιαστής δεν πλήρωνε μίσθωμα) προκειμένου να εισπράξουν μεγαλύτερη αποζημίωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση που ενώ το ενοίκιο ήταν 700 ευρώ μηνιαίως εκτοξεύθηκε στα 1.600 ευρώ. Ο ενοικιαστής δεν είχε κανένα πρόβλημα, καθώς δεν κατέβαλε ενοίκιο ως πληττόμενος. Και αντί λοιπόν ο ιδιοκτήτης να λαμβάνει το 80% του ενοικίου και συγκεκριμένα 560 ευρώ από το κράτος, έλαβε 1.280 ευρώ. Μάλιστα το ποσό είναι πλήρως αφορολόγητο και ακατάσχετο.
– Πολλαπλές δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις COVID (για την ίδια περίοδο ή και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
– Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
– Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.
– Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή και πολλαπλών ακινήτων.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε οι ιδιοκτήτες να λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση.
– 19.000 περίπου ΑΦΜ που δεν έχουν καταχωρισμένο αριθμό IBAN, προκειμένου να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.
Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι λίγες περιπτώσεις εκκρεμοτήτων που απομένουν να τακτοποιηθούν το επόμενο διάστημα, κατόπιν της επεξεργασίας που απαιτείται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και να αυτοματοποιηθεί περαιτέρω η τήρηση των δεδομένων στην ΑΑΔΕ σχετικά με την ιδιοκτησία και διαχείριση των ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει καταβάλει στο πλαίσιο των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια:
1. Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ σε 269.284 ΑΦΜ μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).
2. Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.