Οδυσσέας Κυριακόπουλος: «Έφυγε» ένας ευπατρίδης επιχειρηματίας

Οδυσσέας Κυριακόπουλος: «Έφυγε» ένας ευπατρίδης επιχειρηματίας

Είχε την αίσθηση του χρέους και της προσφοράς στην επιχειρηματικό-τητα και στα κοινά, με αιχμή την παιδεία και τον πολιτισμό.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε την Κυριακή το πρωί, σε ηλικία 70 ετών, ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος που διέθετε πολυσχιδή επιχειρηματική πορεία και διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ το διάστημα 2000-2006. Είχε δίπλωμα μηχανικού μεταλλείων από το Newcastle University και μεταπτυχιακούς τίτλους στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Instead της Γαλλίας. Προτού επιστρέψει το 1979 στην Ελλάδα είχε εργαστεί στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο στον τραπεζικό τομέα.

Το βιογραφικό του Οδυσσέα Κυριακόπουλου

Το 1982 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής εμπορικής επιχείρησης «Αφοί Ηλιόπουλοι ΕΠΕ», η οποία είναι η πρόγονος της «Μοτοδυναμικής», όπου διετέλεσε πρόεδρος από την ίδρυσή της το 1993 έως το 2015, όταν και παρέδωσε τη σκυτάλη στον γιο του Πάρη. Στη «Μοτοδυναμική» παρέμεινε μέλος του Δ.Σ. έως το 2018, οπότε ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος. Ως επικεφαλής των «ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού» και «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» προχώρησε στη συγχώνευσή τους με την «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά», που εισήχθη στο ελληνικό Χρηματιστήριο το 1994, διαθέτοντας ισχυρή πολυεθνική δραστηριότητα.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΙΟΒΕ (2011-2014), πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009), αντιπρόεδρος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων και υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Imerys Group, της ASK Chemicals GmbH και της Lamda Development, και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος (2002-2011).

«Εκτιμούσε ως αναγκαία για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη τη διασύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τον κόσμο των επιχειρήσεων, γι’ αυτό και ενίσχυσε με συνέπεια νέους εκπαιδευτικούς θεσμούς, όπως το ALBA. Πίστευε στους νέους και στήριξε τη νέα γενιά, ιδρύοντας το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (νυν Junior Achievement). Η συλλογική δράση και προσφορά του αναγνωρίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν εξελέγη αντιπρόεδρος της Business Εurope (πρώην UNICE) με ευθύνη τις ευρωμεσογειακές υποθέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.

«Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανέλαβε τα ηνία μιας οικογενειακής επιχείρησης για να την κρατήσει ακμαία σε καιρούς που η ελληνική μεταποίηση δοκιμαζόταν και για να την οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Υπήρξε, ταυτόχρονα, ένας υποδειγματικός πρόεδρος του ΣΕΒ, μια φωνή λογικής και σύνεσης. Αλλά και ένας καλλιεργημένος, ανήσυχος και ευαίσθητος χαρακτήρας που χάραξε τη νέα εποχή της Λυρικής Σκηνής ως επικεφαλής του Διοικητικού της Συμβουλίου», ανέφερε σε δήλωσή του για την απώλεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Οδυσσέας ήταν κοσμοπολίτης, συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος και υπερήφανος Ελληνας, είχε την αίσθηση του χρέους και της προσφοράς στην επιχειρηματικότητα και στα κοινά, με αιχμή την παιδεία και τον πολιτισμό. Υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αίσθηση καθήκοντος τον Σύνδεσμό μας και λάμπρυνε με την παρουσία και τη δράση του την επιχειρηματική μας κοινότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

«Ο Οδυσσέας και η οικογένειά του με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους να ηγηθώ στη διεύθυνση του κορυφαίου βιομηχανικού ομίλου τους, ως ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος που δεν ήταν μέλος της οικογένειάς τους, και αξιοποιώντας τις γερές υποδομές και το ταλαντούχο ανθρώπινο κεφάλαιο αναπτύξαμε την εταιρεία παγκοσμίως», σημείωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. του ΣΕΒ Ευθύμιος Ο. Βιδάλης.

«Δυναμικός και πολυπράγμων, υποστήριζε σταθερά τη μακροχρόνια ανάπτυξη της εταιρείας, ακόμα και σε δύσκολες εποχές. Ετσι, στην ισχυρή ιστορική βάση της Yamaha προστέθηκαν η Porsche (2011) και η Sixt (2018). Είχε προηγηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας με την είσοδο στο Χρηματιστήριο (2005)», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Μοτοδυναμική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή