Μεγάλοι όμιλοι «παγώνουν» σχέδια χρηματοδοτήσεων και εξαγορών

Μεγάλοι όμιλοι «παγώνουν» σχέδια χρηματοδοτήσεων και εξαγορών

Δεν έχουν προχωρήσει κινήσεις 25 δισ. δολ. από την αρχή του πολέμου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν 80 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αναδιπλώνονται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και αποσύρονται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς από τα σχέδιά τους για συγκέντρωση κεφαλαίων. Παράλληλα, η αβεβαιότητα εξαιτίας του λόγου αυτού αποσταθεροποιεί και τις ομολογιακές αγορές συνολικά. Λόγου χάριν, ο κολοσσός της καλιφορνέζικης Tesla αποτελεί τον τελευταίο στη χορεία των μεγάλων ομίλων, που «παγώνουν» τον οικονομικό τους σχεδιασμό λόγω ρωσικής εισβολής. Ειδικότερα, η εταιρεία που ίδρυσε ο Ελον Μασκ και κατασκευάζει αποκλειστικά αυτοκίνητα με μπαταρίες, ακύρωσε την προσφορά ομολόγων αξίας 1 δισ. δολαρίων με εγγύηση τη μίσθωση των οχημάτων της. Αυτό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ανάμεσα στις περίπου 80 διεθνείς εταιρείες που αναθεωρούν τα σχέδιά τους, οι μισές είναι αμερικανικές. Στο «πάγο» έχουν μπει συμφωνίες και κινήσεις τουλάχιστον 25 δισ. δολαρίων, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg. Οπως επισημαίνει η Σουζάνα Στρίτερ, υψηλόβαθμη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών της Hargreaves Lansdown, «μετά την εισβολή στην Ουκρανία η εμπιστοσύνη των επενδυτών υπέστη δραστικό πλήγμα, ενώ οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με σφοδρότητα στη Ρωσία και οι τιμές εμπορευμάτων ανήλθαν».

Η απόφαση για την αναδίπλωση αφορά επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Προσφάτως το αεροδρόμιο στο Μουμπάι της Ινδίας (Mumbai International Airport) καθυστέρησε την έκδοση ομολόγων σε δολάριο, η αμερικανική εταιρεία χρηματοπιστωτικής υψηλής τεχνολογίας SS&C Technologies Holdings διέκοψε ένα δάνειο εξαγοράς 1,7 δισ. δολαρίων στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και η βραζιλιάνικη Trocafone δεν θα προχωρήσει σε αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική δημόσια διάθεση μετοχών της. Επί του συνόλου των επιχειρηματικών συναλλαγών, κινήσεις ύψους 18 δισ. δολαρίων και πλέον αφορούν τη χρηματοδότηση χρέους, συμπεριλαμβανομένων της έκδοσης ομολόγων, δανείων και ενυπόθηκων τίτλων. Οι υπόλοιπες καθυστερούμενες κινήσεις έχουν να κάνουν με συγχωνεύσεις, εξαγορές και αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική δημόσια διάθεση τίτλων. Συν τοις άλλοις, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί αβεβαιότητα στην Ευρώπη και τα αντίστοιχα στελέχη τραπεζών, που εργάζονται στο πεδίο, για το εάν οι προγραμματισμένες εξαγορές, συγχωνεύσεις και εισαγωγές στο χρηματιστήριο των σχεδόν 300 δισ. δολαρίων θα προχωρήσουν εν τέλει.

18 δισ. δολ. και πλέον αφορούν την έκδοση ομολόγων, δανείων και ενυπόθηκων τίτλων.

Αλλωστε, ήδη μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι υπάρχει μία πτώση στις εισαγωγές στα διεθνή χρηματιστήρια της τάξεως του 74% και μία μείωση κατά 28% στη διεθνή έκδοση ομολόγων από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι σήμερα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg. Ωστόσο, υπάρχουν και καλές ειδήσεις, όπως από την πρωτεύουσα αγορά ομολόγων της Ευρώπης, όπου επανήλθαν ξαφνικά με έκδοση εταιρικών ομολόγων η χημική βιομηχανία της Akzo, η εταιρεία καλλυντικών L’Oreal και ο ελβετικός κολοσσός τροφίμων Nestle. Στην ίδια ομάδα συγκαταλέγονται και η Volkswagen στον κλάδο του αυτοκινήτου, η Skandinaviska Enskilda Banken στο πεδίο των τραπεζών και η γερμανική εταιρεία ακινήτων Vonovia. Tέλος, στη νοτιοανατολική Ασία οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για ομόλογα επιστρέφουν στις αγορές, αφότου η αύξηση επιτοκίων της Fed διέλυσε τυχόν αβεβαιότητες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT