Χαμηλότερη ανάπτυξη κατά 2,2% λόγω Ουκρανίας βλέπει η Moody’s

Χαμηλότερη ανάπτυξη κατά 2,2% λόγω Ουκρανίας βλέπει η Moody’s

Στο 3% εκτιμά την αύξηση του ΑΕΠ – Πληθωρισμός 5%, υψηλότερο έλλειμμα

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας περιβάλλονται πλέον από πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, και προχωράει έτσι σε σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, αλλά και το έλλειμμα. Εκτιμά πως η ρωσική εισβολή και οι κυρώσεις θα αφαιρέσουν τουλάχιστον 2,2% από την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ προειδοποιεί πως η πιο αδύναμη ανάπτυξη και οι εκτεταμένες επιδοτήσεις ενέργειας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προγραμματισμένες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.

Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει ο οίκος σε έκθεσή του έπειτα από τη «σιγή» που τήρησε κατά την πρόσφατη προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα, η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2022 με πολύ ισχυρή δυναμική και οι δείκτες οικονομικού κλίματος έδειχναν προς βιώσιμη και υψηλή ανάκαμψη πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Ωστόσο, η στρατιωτική σύγκρουση προκάλεσε δραστική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, κάτι που θα αποτελέσει σοβαρό περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, όπως επισημαίνει ο οίκος.

Ο αντίκτυπος του πολέμου και των επακόλουθων κυρώσεων στην ελληνική οικονομία είναι αβέβαιος και θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση, αλλά και οι κυρώσεις, σημειώνει. Ωστόσο, το υψηλό ενεργειακό κόστος πιθανότατα θα περιορίσει την ανάπτυξη φέτος και έτσι ο οίκος προχωράει σε σημαντική μείωση της πρόβλεψής του για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας, στο 3% από 5,2% πριν, δηλαδή κατά 2,2%. Πάντως, η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από την αύξηση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από τα κεφάλαια της Ε.Ε., όπως υπογραμμίζει, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται γρήγορα με την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης.

Η Moody’s σημειώνει πως η άμεση έκθεση της Ελλάδας στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι σχετικά περιορισμένη. Η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 2% τόσο των αφίξεων τουριστών και των ταξιδιωτικών εισπράξεων πριν από την πανδημία. Επιπλέον, το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και την Ουκρανία ανέρχεται μόλις στο 1%. Ωστόσο, ενώ το μερίδιο των εισαγωγών από την Ουκρανία είναι επίσης αμελητέο, στο 0,6%, οι εισαγωγές από τη Ρωσία (κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο) αντιπροσωπεύουν το 9,5% των συνολικών εισαγωγών της Ελλάδας.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, προειδοποιεί ο οίκος.

Στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας κυριαρχούν το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου (51%) και το φυσικό αέριο (22%), και τα δύο εξαρτώνται πλήρως από τις εισαγωγές, τονίζει ο οίκος. Περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία και η χώρα αντιπροσωπεύει επίσης το 11% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Ελλάδας και το 49% των εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου. Ως εκ τούτου, μια πιθανή γενική απαγόρευση της Ε.Ε. των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, αν και απίθανη, θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην Ελλάδα, υπογραμμίζει η Moody’s. Επιπλέον, η αξία αυτών των εισαγωγών θα διογκωθεί σημαντικά λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Αυτό ισχύει και για το σιτάρι μιας και πάνω από το 25% των εισαγωγών σιταριού στην Ελλάδα προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει πως το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ήδη σχεδόν διπλασιάστηκε σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, καθώς η αύξηση των εισαγωγών επιταχύνθηκε και αυξήθηκε κατά 58%. «Αναμένουμε ότι το εμπορικό έλλειμμα θα συνεχίσει να διευρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και των κυρώσεων, καθώς οι βασικές εισαγωγές γίνονται πιο ακριβές», σημειώνει η Moody’s. Ο πληθωρισμός επιταχυνόταν ήδη πριν από την εισβολή και έφτασε το 7,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, αφού οι τιμές τόσο των τροφίμων όσο και των μη τροφίμων αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Ετσι, πλέον ο οίκος αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και θα φτάσει το 5% κατά μέσον όρο, ενώ θα στο τέλος του 2022 θα βρεθεί στο 2,4%.

Τα διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης 7,7% το 2021 από 10,1% το 2020, αντικατοπτρίζοντας τα παρατεταμένα μέτρα στήριξης λόγω της COVID και όχι λόγω δημοσιονομικής διολίσθησης. Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω το 2022, στο 5,8% του ΑΕΠ. Αυτό, ωστόσο, είναι ευρύτερο από ό,τι ανέμενε πριν από τη στρατιωτική σύγκρουση και αντανακλά τη χαμηλότερη ανάπτυξη και τη δυνητικά υψηλότερη κυβερνητική υποστήριξη για τις ευάλωτες ομάδες.

Η Moody’s πάντως τονίζει πως η ισχυρότερη ανάπτυξη είναι αυτή που μπορεί να αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση της δημοσιονομικής δυναμικής της Ελλάδας και τη μείωση του χρέους, το οποίο αναμένει να μειωθεί σε περίπου 191% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να συνεχίσει να μειώνεται σε περίπου 185% έως το τέλος του 2023. Ωστόσο, η πιο αδύναμη ανάπτυξη και οι εκτεταμένες επιδοτήσεις ενέργειας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προγραμματισμένες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και να θέτουν κινδύνους για τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό ισοζύγιο και το χρέος της γενικής κυβέρνησης, όπως προειδοποιεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή