5.000 επιδοτούμενες θέσεις σε λιγνιτικές περιοχές

5.000 επιδοτούμενες θέσεις σε λιγνιτικές περιοχές

Καλύφθηκαν οι πρώτες 1.000 θέσεις — Ενας στους δύο που βρήκε δουλειά ήταν μακροχρόνια άνεργος.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες καλύφθηκαν οι πρώτες 1.000 θέσεις των προγραμμάτων για την απασχόληση εργαζομένων σε περιοχές που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση, με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να εκτιμά πως σταδιακά, όσο προχωρεί η διαδικασία μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, θα καλύπτονται οι συνολικά 5.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που περιλαμβάνει το πακέτο δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 107 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η «Κ» και καλύπτουν έως και τα μέσα Μαρτίου, συνολικά καλύφθηκαν 1.014 θέσεις πλήρους απασχόλησης, εκ των οποίων οι 796 ή 78,5% στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και οι 218 (21,5%) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» τρία προγράμματα από τον ΟΑΕΔ. Το πρώτο αφορά την επιδότηση της εργασίας για την πρόσληψη 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων σε επιχειρήσεις των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Εχει συνολικό προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ηδη έχουν βρει δουλειά 301 άνεργοι, που αντιστοιχούν στο 29,7% των ανέργων που έχουν ενταχθεί σε κάποια θέση εργασίας έως τώρα.

Καλύφθηκαν οι πρώτες 1.000 θέσεις — Ενας στους δύο που βρήκε δουλειά ήταν μακροχρόνια άνεργος.

Το δεύτερο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας αφορά 2.000 νέους σε ηλικία ανέργους, έως 29 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (1.450 θέσεις) και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (550 θέσεις), συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαν ενταχθεί σε αυτό 537 άνεργοι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (53% του συνόλου των ήδη ωφελουμένων) και 175 άνεργοι στην Πελοπόννησο (17,4%).

Η διάρκεια του πρώτου προγράμματος είναι 12-18 μήνες, το ποσοστό επιχορήγησης μισθού και εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 75%-100%, ενώ το ποσό επιχορήγησης μεταξύ 700-933 ευρώ μηνιαίως και 8.397-16.794 ευρώ συνολικά, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου και του κλάδου της επιχείρησης που εργαζόταν. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία, ένας στους δύο που βρήκε δουλειά ήταν μακροχρόνια άνεργος, βρισκόταν δηλαδή εκτός αγοράς εργασίας πάνω από 12 ή ακόμη και πάνω από 24 μήνες. Να σημειωθεί ότι στην επιχορήγηση του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται δώρα εορτών και επίδομα αδείας. Από τους συνολικά 1.014 ανέργους που τοποθετήθηκαν σε θέση εργασίας, οι 672 ή 66,3% είναι γυναίκες, ενώ σε σχέση με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο οι 457 (45,1%) έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που αφορούν τις επιχειρήσεις στις οποίες προσελήφθησαν, καθώς αντανακλούν την εικόνα που επικρατεί στην εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ετσι, το 91,3% ή 926 ωφελούμενοι εντάχθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με έως εννέα άτομα.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη, «η δημιουργία των πρώτων 1.000 θέσεων εργασίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στις λιγνιτικές περιοχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή