Πολύ ακριβή η θέρμανση με ρεύμα

Πολύ ακριβή η θέρμανση με ρεύμα

Τo τι σηµαίνει αυξημένη ανάγκη κατανάλωσης ενέργειας με τα σημερινά επίπεδα τιμών για ένα νοικοκυριό γίνεται αντιληπτό μέσα από τα ακόλουθα στοιχεία: Κατανάλωση ρεύματος: Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 75% των πολιτών της χώρας καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τo τι σηµαίνει αυξημένη ανάγκη κατανάλωσης ενέργειας με τα σημερινά επίπεδα τιμών για ένα νοικοκυριό γίνεται αντιληπτό μέσα από τα ακόλουθα στοιχεία: Κατανάλωση ρεύματος: Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 75% των πολιτών της χώρας καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Το 18% των νοικοκυριών όμως –περίπου 1,1 εκατομμύριο– ανεβαίνει στις 500 κιλοβατώρες τον μήνα και ένα 6% ξεπερνάει και αυτό το όριο. Αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά επίπεδα τιμών και παρά τις επιδοτήσεις που απορροφούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση, στα περίπου πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά με τις μικρότερες καταναλώσεις ο λογαριασμός κυμαίνεται από 70 έως 140 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το αν το νοικοκυριό δικαιούται ή όχι την επιδότηση (σ.σ. εξαρτάται από το αν το ακίνητο είναι δηλωμένο ως κύρια κατοικία ή όχι), ενώ για τα νοικοκυριά που ξεπερνούν τις 500 κιλοβατώρες το μηνιαίο κόστος μπορεί να φτάσει από 160 έως και 230 ευρώ ανά μήνα (σ.σ. δηλαδή έως και 1.000 ευρώ για ένα λογαριασμό τετραμήνου χωρίς δημοτικά τέλη κ.λπ.). Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ευθεία συνάρτηση της μεγάλης κατανάλωσης με το υψηλότερο εισόδημα. Μεγάλες καταναλώσεις εμφανίζουν και νοικοκυριά σε πολυκατοικίες που δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση για διάφορους λόγους, οπότε υποχρεώνονται να κάνουν χρήση ενεργοβόρων συσκευών θέρμανσης που λειτουργούν με ρεύμα. H συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ανέρχεται –ανάλογα με τον μήνα– στις 3.000-4.500 γιγαβατώρες. Αν ένα κιλοβάτ έχει φτάσει να κοστίζει ακόμη και 30-35 λεπτά στη λιανική μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και παρά τις επιδοτήσεις, το μηνιαίο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να φτάσει ακόμη και πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Μεγάλες καταναλώσεις εμφανίζουν νοικοκυριά σε πολυκατοικίες όπου δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση και χρησιμοποιούν ενεργοβόρες ηλεκτρικές θερμαντικές συσκευές.

Κατανάλωση καυσίμων: Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση κατανάλωση βενζίνης φτάνει στα 55-60 λίτρα ανά μήνα. Αυτό σημαίνει ότι με την τιμή του λίτρου να σπάει τα 2 ευρώ, το μέσο μηνιαίο κόστος ξεπερνάει τα 120 ευρώ. Συνολικά, σε μια «φυσιολογική» χρονιά η ετήσια κατανάλωση βενζίνης φτάνει στα 2,3 δισεκατομμύρια λίτρα (σ.σ. το 2020 έπεσε στα 1,9 δισ. εξαιτίας της πανδημίας), οπότε σε τρέχουσες τιμές χρειαζόμαστε 4,5 δισ. ευρώ μόνο για τη βενζίνη ή περί τα 400 εκατ. ευρώ τον μήνα, πάντοτε με τα σημερινά επίπεδα τιμών. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο πετρέλαιο κίνησης. Εκεί η κατανάλωση φτάνει στα 2,7 δισ. λίτρα καθώς εκτός από τα Ι.Χ. υπάρχουν και τα φορτηγά. Με μέση τιμή της τάξεως των 1,9 ευρώ, μιλάμε για μηνιαίο κόστος άνω των 400 εκατ. ευρώ. Στο καλάθι προστίθεται και το υγραέριο κίνησης, με την κατανάλωση να έχει φτάσει στα 650 εκατ. λίτρα ετησίως και το μηνιαίο κόστος πλέον πάνω από τα 50-60 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η τιμή του λίτρου ξεπέρασε το 1 ευρώ.

Κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης: Το 2020, λόγω και του ότι ο κόσμος κλείστηκε σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατανάλωση έφτασε στα 1,25 δισ. λίτρα. Με μέση τιμή πλέον σε 1,5 ευρώ το λίτρο, αυτές οι ποσότητες κοστίζουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ ή 300 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους έξι μήνες της χειμερινής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή