Με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη αυξάνονται οι κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα για την περίοδο του καλοκαιριού. Ειδικότερα, καταγράφεται ετήσια αύξηση της τάξεως του 232% σε σχέση με τις κρατήσεις που είχαν γίνει πέρυσι την ίδια περίοδο, ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία με αύξηση κατά 196% και η Κροατία με αύξηση 151%. Ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται σε 74%. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA και αφορούν τις κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι την 1η Μαρτίου, για διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά την περίοδο από τις αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Μεταξύ των επιμέρους περιοχών της χώρας, τη μεγαλύτερη αύξηση με 552% σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν οι κρατήσεις στη Σαντορίνη, ενώ μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται επίσης στην Αθήνα με 429% έναντι του 2021 και στην Κέρκυρα με αύξηση κατά 317%. Ακόμα σημαντικότερο κρίνεται το γεγονός ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των κρατήσεων που έχουν γίνει φέτος είναι και κατά 7% υψηλότερος έναντι του αντίστοιχου μεγέθους του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αντιστροφή της τάσης που είχε κυριαρχήσει την τελευταία διετία λόγω πανδημίας, δηλαδή των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Τόσο το 2020 όσο και το 2021, μεγάλο ποσοστό των κρατήσεων είχαν γίνει τις αμέσως προηγούμενες ημέρες της άφιξης των επισκεπτών. Αυτό φαίνεται πως αλλάζει τη φετινή περίοδο και η αγορά αρχίζει να λειτουργεί όπως και πριν από την πανδημία.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των κρατήσεων που έχουν γίνει φέτος είναι κατά 7% υψηλότερος έναντι του 2019.
Αντίστοιχα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της AirDNA, σε αντίθεση με τους προορισμούς του ευρωπαϊκού Νότου, σε χώρες με πιο ψυχρό κλίμα, όπως η Μεγ. Βρετανία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία, καταγράφεται σημαντική πτώση των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες, τουλάχιστον με βάση την εικόνα των κρατήσεων. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι θα κινηθούν φέτος προς τις χώρες της Μεσογείου, καθώς είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν, κάτι που δεν συνέβη ούτε πέρυσι αλλά ακόμα περισσότερο το 2020, καθώς πλέον έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί την περασμένη διετία.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει επιδράσει αρνητικά στον ρυθμό των κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι, τουλάχιστον για τους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε περιοχές κοντινές με την Ουκρανία. Σε πολλές πόλεις που συνορεύουν με την Ουκρανία, καταγράφηκε εκτίναξη των κρατήσεων σε σχέση με την περίοδο πριν από την εισβολή. Στο Χελμ της Πολωνίας, οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 614% το διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 19 Μαρτίου.
Αντίστοιχα, στην Τουλτσέα της Ρουμανίας η αύξηση άγγιξε το 319%, ενώ στο Βελένσε της Ουγγαρίας η αύξηση ήταν της τάξεως του 311%. Στο δε Κισινάου της Μολδαβίας, οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 80%. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Airbnb όσο και το Vrbo έχουν «κόψει» τις αγγελίες τους σε Ρωσία και Λευκορωσία, ενώ πολλοί υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες (61.406 μέχρι τις 4 Μαρτίου) εικονικές κρατήσεις καταλυμάτων, ώστε να υποστηρίξουν οικονομικά τους ιδιοκτήτες στη χώρα.