Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία με αιχμή το αίτημα που προέβαλε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα να πληρώνουν εφεξής σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο οι Ευρωπαίοι, δεδομένου ότι με την ορολογία του Κρεμλίνου εντάσσονται πλέον στις «μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες». Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέμειναν διχασμένοι και αναποφάσιστοι ως προς το επίμαχο αίτημα στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, το G7 το απέρριψε χθες κατηγορηματικά και ομόφωνα και κατήγγειλε ότι πρόκειται για αλλαγή των όρων των συμβολαίων. Σχεδόν αυτομάτως, όμως, η Μόσχα απείλησε πλέον ευθέως την Ευρώπη πως αν δεν ανταποκριθεί στο αίτημά της θα διακόψει τις ροές φυσικού αερίου. Και μόνον η απειλή στάθηκε αρκετή χθες για να δώσει νέα ώθηση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Ολοι οι υπουργοί του G7 συμφώνησαν πως πρόκειται για μονομερή και σαφή παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επαναλαμβάνοντας και τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει από την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο και η Ρώμη.
Ο Γερμανός υπουργός υπό την ιδιότητα και του προεδρεύοντος του G7 τόνισε πως «δεν είναι αποδεκτή η πληρωμή σε ρούβλια και καλούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μη συμμορφωθούν με την απαίτηση του Πούτιν». Η αντίδραση ήταν άμεση από τη Μόσχα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να τονίζει ότι «σίγουρα δεν πρόκειται να προσφέρουμε το φυσικό αέριο δωρεάν». Με μάλλον καυστική διάθεση προσέθεσε πως «στην κατάστασή μας δεν είναι δυνατόν ούτε ενδεδειγμένο να αντιμετωπίσουμε με φιλανθρωπία τους Ευρωπαίους πελάτες μας», αναφερόμενος εμμέσως στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης στη Ρωσία και εμποδίζουν τις συναλλαγές της σε δολάρια. Νωρίτερα είχε, άλλωστε, προηγηθεί δήλωση του Ρώσου βουλευτή και μέλους της επιτροπής οικονομικής πολιτικής της άνω Βουλής, Ιβάν Αμπράμοφ, που τόνισε κατηγορηματικά ότι η άρνηση των χωρών του G7 να πληρώσουν με ρούβλια συνεπάγεται σαφώς ότι θα διακοπεί η προσφορά ρωσικού αερίου.
Με διακοπή των ροών απειλεί η Μόσχα – Νέα αύξηση τιμών του καυσίμου στην Ευρώπη.
Οπως επισημαίνουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, η απαίτηση της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια «οι εχθρικές χώρες προς τη Ρωσία» ουσιαστικά θα υποχρέωνε τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίζουν το ρωσικό νόμισμα που βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση μόλις επιβλήθηκαν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας, των ρωσικών επιχειρήσεων και τραπεζών. Στο μεταξύ, έπειτα από σχετικό αίτημα του Ρώσου προέδρου, ο κολοσσός του ρωσικού φυσικού αερίου, η Gazprom, και η κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου τον μηχανισμό με τον οποίο θα καταστούν εφικτές οι πληρωμές σε ρούβλια. Η νέα και σαφώς μεγαλύτερη αβεβαιότητα γύρω από την επάρκεια προσφοράς ενέργειας οδήγησε, έτσι, χθες σε άνοδο τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής τόσο της Ολλανδίας όσο και της Βρετανίας. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η αντίδραση του Κρεμλίνου, τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου για παράδοση τον Απρίλιο σημείωσαν άνοδο 4,4%, στα 105,70 ευρώ η μεγαβατώρα στην αγορά της Ολλανδίας, και τα αντίστοιχα της Βρετανίας άνοδο 7,2%. Σύμφωνα με το Bloomberg, στη διάρκεια της συνεδρίασης σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο καθώς, παρά τη συμφωνία που συνήψε την Παρασκευή με τις ΗΠΑ για παροχή 15 δισ. κυβικών μέτρων αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός του έτους, η Ε.Ε. σίγουρα θα δυσκολευτεί πολύ να υποκαταστήσει το σύνολο των ρωσικών υδρογονανθράκων.