Ο Ελον Μασκ σχεδιάζει δική του πλατφόρμα social media

Ο Ελον Μασκ σχεδιάζει δική του πλατφόρμα social media

Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη ελευθερίας στο Twitter

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγιστάνας Ελον Μασκ, ο ιδρυτής της καλιφορνέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla με τα αποκλειστικώς ηλεκτρικά αμάξια, δηλώνει πως σκέφτεται πολύ σοβαρά να δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικού δικτύου. Τα σχετικά αναφέρει σε πρόσφατο σχόλιό του στο Twitter, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα ήθελε να μοιάζει αυτό το νέο κοινωνικό δίκτυο, όπως καταγράφεται σε δημοσίευμα του ενημερωτικού δικτύου CNBC. Το βέβαιο είναι πως ο δισεκατομμυριούχος με τις δηλώσεις του αυτές εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το Twitter, το οποίο, όπως τονίζει, δεν επιτρέπει την ελευθερία του λόγου. «Δεδομένου ότι το Twitter υπηρετεί τη λειτουργία ουσιαστικά μιας πλατείας όπου συναντιούνται οι άνθρωποι, η αδυναμία του να ακολουθήσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει εκ βάθρων τη δημοκρατία», αναφέρει σε σχόλιο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο. «Τι πρέπει να γίνει λοιπόν, μήπως χρειάζεται νέα πλατφόρμα;». Και οι δηλώσεις συνεχίστηκαν, με τον Ελον Μασκ να επισημαίνει ότι «η ελεύθερη έκφραση αποτελεί ουσιώδες συστατικό της λειτουργίας της δημοκρατίας» και να διερωτάται εάν «το Twitter συμμορφώνεται απαρέγκλιτα με αυτή την αρχή». Το πρόβλημα έγκειται στο ότι στον επικεφαλής και ιδρυτή της Tesla δεν αρέσει το γεγονός πως τα σχόλιά του αναλύονται εξονυχιστικά από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Η αδυναμία του Twitter να ακολουθήσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει εκ βάθρων τη δημοκρατία, έγραψε ο ιδρυτής της Tesla.

Αξίζει να αναφερθεί πως πέρυσι τον Νοέμβριο ο Ελον Μασκ, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του CNBC, είχε κλητευθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC). Αφορμή στάθηκε η ερώτηση που απηύθυνε στους αναρίθμητους ακολούθους του στο Twitter, εάν θα πρέπει να πωλήσει το 10% των μετοχών της εταιρείας του, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει. Φέτος τον Φεβρουάριο ο δισεκατομμυριούχος κατηγόρησε για «παρενόχληση» την Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι κάνει συντονισμένη προσπάθεια να «παραβιάσει το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου». O Eλον Μασκ αποπειράθηκε να αναιρέσει δικαστικά την κλήτευση, αλλά η Επιτροπή δήλωσε ότι πρόκειται για κίνηση αναποτελεσματική και προβληματική. Στο δικαστήριο η SEC ανέφερε ότι τα σχόλιά του στο Τwitter για την αυτοκινητοβιομηχανία του θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αντικείμενο εύλογης έρευνας για την κυβέρνηση – και αυτό θα συνεχιστεί, ακόμα κι αν το δικαστήριο αναιρέσει συμφωνία του 2018, η οποία είχε συναφθεί με τις Αρχές. Οπερ σημαίνει ότι ο Μασκ πρέπει να εξασφαλίσει προέγκριση από άλλα διοικητικά στελέχη πριν δημοσιεύσει σχόλια στο Twitter.

O Eλον Μασκ δεν είναι ο πρώτος που θα γυρίσει την πλάτη σε εδραιωμένες πλατφόρμες για να συστήσει τη δική του, ενώ, σημειωτέον, το έχει κάνει και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου απαγορεύθηκε η συμμετοχή στο Twitter πέρυσι. «Φαίνεται πως υπάρχει μία τάση εκ μέρους πλουσίων, που η παρουσία τους πολώνει τις καταστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα και τους δυσκολεύει να δημιουργούν τα δικά τους», επισημαίνει ο σύμβουλος κοινωνικών δικτύων Ματ Ναβάρα, μιλώντας στο CNBC. «Η μόνη λογική για μια τέτοια κίνηση, όπως κανείς υποθέτει, έγκειται στο ότι εκεί μπορούν να καταρτίσουν τους δικούς τους κανόνες συντονισμού και εποπτείας του περιεχομένου, οι οποίοι δεν ισχύουν στο Twitter και στο Facebook».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή