Ελληνική αγορά ακινήτων: Πόλος έλξης για ξένους επενδυτές

Ελληνική αγορά ακινήτων: Πόλος έλξης για ξένους επενδυτές

Το 55% των συναλλαγών γίνεται πλέον με αγοραστές από το εξωτερικό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυρίαρχη είναι η δυναμική που έχουν αναπτύξει οι ξένοι αγοραστές στην ελληνική αγορά κατοικίας, καθώς πάνω από 50% των συναλλαγών γίνεται πλέον με τη συμμετοχή ανθρώπων από το εξωτερικό. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι επαγγελματίες της αγοράς και συνεργάτες της Berkshire Hathaway HomeServices, οι οποίοι ρωτήθηκαν στο πλαίσιο σχετικής έρευνας της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 55% των επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων προέρχεται από το εξωτερικό, με το 31% να αφορά αγοραστές από χώρες της γεωγραφικής ζώνης ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), ενώ ένα επιπλέον 24% των αγοραστών προέρχεται από χώρες εκτός ΕΜΕΑ. Το υπόλοιπο 45% αφορά εγχώριους αγοραστές. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες που συμμετείχαν στην έρευνα, η αγορά ακινήτων της Ελλάδας θα διατηρήσει τη δυναμική της ανάπτυξη και φέτος. Μάλιστα, το 63% εκτιμά ότι το 2022 θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη της αγοράς, ενώ το 89% των επαγγελματιών προβλέπει ότι θα γίνει και πιο ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η ζήτηση στην αγορά ακινήτων εντοπίζεται κυρίως στα αστικά κέντρα, κάτι που επιβεβαιώνει το 63% των επαγγελματιών, με τα διαμερίσματα να υπερτερούν ασφαλώς έναντι των μονοκατοικιών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση, με ποσοστό 51%, αφορά κατοικίες που προσφέρουν ευκολία πρόσβασης σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε αντίθεση με την αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα εντός των μεγάλων πόλεων, η υψηλότερη αυτή κινητικότητα έναντι των προηγούμενων ετών, δεν φαίνεται να επεκτείνεται και στις υπόλοιπες περιοχές, όπου το 29% των επαγγελματιών έκανε λόγο για μείωση της ζήτησης και μόλις το 24% ανέφερε αύξηση της ζήτησης.

Η ζήτηση εντοπίζεται κυρίως στα αστικά κέντρα, με τα διαμερίσματα να υπερτερούν ασφαλώς έναντι των μονοκατοικιών.

Οπως αναφέρει ο κ. Κυριάκος Ξύδης, γενικός διευθυντής της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, «η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ακίνητα, χάρη στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης». Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Υφαντής, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της εταιρείας, αναφέρει ότι «η ελληνική αγορά ακινήτων άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο τον τελευταίο χρόνο. Η πανδημία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αυξημένη ζήτηση, καθώς οι ενδιαφερόμενοι κατάφεραν να εξοικονομήσουν χρήματα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και εκτίμησαν όλο και περισσότερο τη στέγαση ως τόπο διαμονής και εργασίας».

Οσον αφορά τις δύο βασικές τάσεις που θα επηρεάσουν σημαντικά την εγχώρια αγορά κατά τη διάρκεια των επόμενων 3-5 ετών, οι ειδικοί εστιάζουν στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στη διαθεσιμότητα γης. Οι ευέλικτες μορφές εργασίες έχουν αρχίσει να διαφοροποιούν τη μορφή της ζήτησης, τόσο σε ό,τι αφορά την τοποθεσία (πιο μακριά από το γραφείο), όσο και αναφορικά με το μέγεθος των ζητούμενων ακινήτων (μεγαλύτερης επιφάνειας, ώστε να είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία). Αντίστοιχα, σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση της ζήτησης είναι η πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η Berkshire Hathaway HomeServices ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα πριν από περίπου ένα χρόνο. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μεσιτικούς ομίλους διεθνώς, καθώς διαθέτει 1.500 γραφεία που απασχολούν 50.000 επαγγελματίες μεσίτες σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με τον κύκλο εργασιών (με βάση τον όγκο των πωλήσεων ακινήτων) να ξεπερνάει τα 115 δισ. ευρώ. Η Berkshire Hathaway έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα μέσω της συνεργασίας της με την ENEA Real Estate, η οποία θα αποτελεί πλέον μέρος του δικτύου του διεθνούς ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή