Θετικό σήμα για την αξιολόγηση από τις Βρυξέλλες

Θετικό σήμα για την αξιολόγηση από τις Βρυξέλλες

Θετικά βλέπει να εξελίσσεται η διαχείριση της ελληνικής οικονομίας Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Θετικά βλέπει να εξελίσσεται η διαχείριση της ελληνικής οικονομίας Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτό που ακούω είναι ότι εκτιμάται σε σημαντικό βαθμό» η πρόοδος της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, απάντησε ο αξιωματούχος σε σχετική ερώτηση της «Κ». Οπως ανέφερε, δεν διαβλέπει δυσκολίες στην «ομαλή μετάβαση» της Ελλάδας προς μια φυσιολογική σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έπειτα από «τόσο πολλά χρόνια».

Η ανάπτυξη στην Ε.Ε. «θα είναι σημαντικά μειωμένη φέτος», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Η αβεβαιότητα είναι στα ύψη, όπως ανέφερε, αλλά ο πόλεμος «θα επιβαρύνει αναπόφευκτα την οικονομική δραστηριότητα» και θα ενισχύσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ενώ η πανδημία «δεν έχει τελειώσει» και τα προβλήματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες δεν έχουν εξαλειφθεί.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, το ενδεχόμενο τεχνικής ύφεσης εντός του 2022 (δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης), αλλά με θετικό πρόσημο για το έτος συνολικά. Το ζήτημα της πιθανής παράτασης ισχύος της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής για ακόμα ένα έτος, σημείωσε, δεν θα συζητηθεί στο προσεχές Eurogroup (4 Απριλίου). Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει δεσμευθεί να το επανεξετάσει μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων, τον Μάιο.

«Εκτιμάται σε σημαντικό βαθμό» η πρόοδος της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το Eurogroup

Κατά τα άλλα, το Eurogroup της Δευτέρας θα καταπιαστεί εκ νέου με το ζήτημα του ψηφιακού ευρώ, την ανάπτυξη του οποίου έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν. Επιπλέον θα γίνει συζήτηση για τις τιμές των ακινήτων στην Ευρωζώνη, ενώ, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, θα πραγματοποιηθεί «κατά τις προσεχείς εβδομάδες» ειδική συνεδρίαση του σώματος με θέμα την τραπεζική ένωση.

Τέλος, σχετικά με την επικύρωση της νέας συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η ίδια πηγή ανέφερε ότι το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ακόμα εξετάζει το θέμα, ενώ «αναμένουμε από την Ιταλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Οπως πρόσθεσε, δεν αναμένεται κάποια πολιτική εμπλοκή στο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή