Νεόδμητα ακινήτα: Ανοδικά οι τιμές πώλησης λόγω ακριβότερων υλικών

Νεόδμητα ακινήτα: Ανοδικά οι τιμές πώλησης λόγω ακριβότερων υλικών

Από τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί και ο βαθμός στον οποίο θα επηρεαστεί η ελληνική αγορά ακινήτων.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί και ο βαθμός στον οποίο θα επηρεαστεί η ελληνική αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που δημοσιεύθηκε χθες, «οι πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ήδη αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων του τομέα των κατασκευών και αναμένεται να συμπιέσουν τα κέρδη τους, ενώ ενδέχεται μέρος του αυξημένου κόστους να μετακυλισθεί στις τιμές των νέων κατοικιών».

Παράλληλα σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να στρέψει αρκετά νοικοκυριά σε επενδύσεις σε ακίνητα, προκειμένου να προστατευθούν οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η άνοδος των τιμών σε συνδυασμό με την κατάργηση των μέτρων στήριξης απέναντι στην πανδημία μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των αποταμιεύσεων, προκειμένου να καλυφθούν το αυξημένο κόστος διαβίωσης και οι καταναλωτικές ανάγκες.

Το πόσο θα επηρεαστεί η κτηματαγορά εξαρτάται από τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμά η Alpha Bank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημική κρίση. Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) του τομέα αυξήθηκε κατά 10,3% έναντι του 2020, όταν και πάλι είχε σημειωθεί άνοδος κατά 1,2%. Αντίστοιχα, το 2021 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα με βάση τον όγκο σημείωσε την καλύτερη επίδοση από το 2010, με αύξηση της τάξεως του 45,9%. Αντίστοιχα, πέρυσι, ο κύκλος εργασιών του τομέα των κατασκευών ανήλθε σε 7,4 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 9% από το 2020, όταν είχε διαμορφωθεί σε 6,8 δισ. ευρώ, αλλά και υψηλότερα από τα 7,2 δισ. ευρώ του 2019.

Οπως τονίζει η ανάλυση της Alpha Bank, η πτώση του κύκλου εργασιών το 2020 (έναντι του 2019) ήταν μόλις 5,2%, τη στιγμή που άλλες δραστηριότητες, όπως η μεταποίηση, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, και οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, σημείωσαν πτώση της τάξεως του 11%, του 7,2% και του 61% αντίστοιχα.

Το 2021, κινητήριος μοχλός του αυξημένου τζίρου του κλάδου ήταν η κατασκευή κτιρίων, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 15%, έναντι αύξησης κατά 4,4% το 2020. Αντίστοιχα, τα έργα πολιτικού μηχανικού (υποδομές κ.τ.λ.) κατέγραψαν πολύ μικρότερη αύξηση κατά 3,3% το 2021, ενώ το 2020 είχαν σημειώσει ετήσια πτώση της τάξεως του 10,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή