Πτώση καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύννεφα στη βιομηχανία

Πτώση καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύννεφα στη βιομηχανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών ο δείκτης PMI, απαισιόδοξα τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών υποχώρησε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στην ελληνική μεταποίηση (δείκτης PMI) που καταρτίζει η S&P Global (σ.σ. εξαγόρασε την IHS Markit), με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις παρενέργειες που αυτός έχει στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη ζήτηση να γίνονται άμεσα ορατές. Μάλιστα, η S&P Global προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα και εκτιμά ότι αυτή θα περιορισθεί σε 2,3% το 2022. Υποχώρηση, όχι μεγάλη, σημείωσε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Οι επιπτώσεις του πολέμου, υφιστάμενες και δυνητικές, αποτυπώνονται κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία ύστερα από ένα δίμηνο ανόδου υποχώρησε έντονα τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο δείκτης PMI στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 54,6 μονάδες από 57,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2021. Η ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εξωτερικού εξασθένησε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους.Τουλάχιστον ανησυχία αποτυπώνεται στον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, ο οποίος τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στις 113,2 μονάδες από 114 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις Υπηρεσίες και λιγότερο στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ βελτιώθηκαν στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές.Πολύ πιο απαισιόδοξα εμφανίζονται τα νοικοκυριά. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις -46,6 (από -39,5 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2022), επίπεδο αρκετά μικρότερο εκείνου πριν από ένα χρόνο (-39,5 μονάδες) και το χαμηλότερο των τελευταίων 16 μηνών. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην έντονη αύξηση των τιμών.

«Η υποχώρηση του πραγματικού εισοδήματος και της ζήτησης από αυτή την εξέλιξη και οι πιθανές επενέργειές της, π.χ. στην απασχόληση, καθώς και όποιες άλλες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις λόγω του πολέμου, που θα εξαρτηθούν κυρίως από τη διάρκειά του, θα αποτελέσουν τον πλέον καθοριστικό παράγοντα των προσδοκιών των νοικοκυριών τους επόμενους μήνες», προσθέτει.Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν επιδεινωθεί σημαντικά οι προσδοκίες των νοικοκυριών τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τη δική τους οικονομική κατάσταση, ενώ πλέον το 58% (από 43% τον Φεβρουάριο) δηλώνει ότι θα περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή