Νέο προνομιακό δάνειο χορηγεί η ΕΑΤ

Νέο προνομιακό δάνειο χορηγεί η ΕΑΤ

Το 20% του δανείου θα μετατρέπεται σε επιχορήγηση, με εξόφληση μέρους του δανείου εφόσον πληρούνται τα ESG κριτήρια.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο χρηματοδοτικό προϊόν που συνδυάζει τραπεζικό δανεισμό με κρατική επιχορήγηση εφόσον η επιχείρηση εκπληρώσει κριτήρια καινοτομίας και ESG (Environmental Social Governance) σχεδιάζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Hellenic Development Bank – HDB), με στόχο το προϊόν να είναι έτοιμο να βγει στην αγορά έως τα τέλη του μήνα. Συγκεκριμένα, εταιρείες που διαθέτουν επενδυτικό πλάνο το οποίο συνδέεται με καινοτόμους δράσεις και κριτήρια ESG και θα αποσκοπεί στην αύξηση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους, θα μπορούν να λάβουν δάνεια ύψους 25.000 έως 400.000 ευρώ.

Εφόσον κατά την υλοποίηση του σχεδίου διαπιστωθεί ότι πληρούνται τα ESG κριτήρια και οι προδιαγραφές καινοτόμου δράσης, το 20% του δανείου θα μετατρέπεται σε επιχορήγηση, με εξόφληση μέρους του δανείου. Αν δηλαδή μια επιχείρηση λάβει δάνειο ύψους 400.000 ευρώ, οι 80.000 ευρώ μπορούν να χαρακτηριστούν επιχορήγηση και να αποπληρώσουν το δάνειο, εφόσον επιτευχθούν τα κριτήρια καινοτομίας και ESG.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο με την ονομασία «Innovation Loan» προανήγγειλε κατά την ομιλία του στο ESG Athens Symposium 2022 ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB Παντελής Τζωρτζάκης. «Είναι η πρώτη φορά που συνδέουμε τη χρηματοδότηση με το ESG μετατρέποντας το δάνειο σε επιχορήγηση αν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια», σημείωσε ο κ. Τζωρτζάκης, εξηγώντας ότι τα δάνεια θα είναι δεκαετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος έως και 3 χρόνια. «Οι διαδικασίες για τη διάθεση του προϊόντος βρίσκονται στην τελική ευθεία και το αρχικό χαρτοφυλάκιο δανείων του νέου προϊόντος υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα παρέχει εγγύηση ύψους 80% σε κάθε δάνειο, γεγονός που σημαίνει ότι το ύψος των εξασφαλίσεων που θα απαιτούνται από την επιχείρηση θα καλύπτει το υπόλοιπο 20% του δανείου. Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση αυτή θα καλύπτει κατά 15% το κομμάτι της καινοτομίας και κατά 5% το κομμάτι του ESG.

Σημειώνεται ότι η HDB χορηγεί επίσης δάνεια για κεφάλαια κίνησης έως 250.000 ευρώ, αλλά και δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 1,5 εκατ. ευρώ, μέσω δύο βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων που «τρέχουν» σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο Εγγυοδοσίας για πολύ μικρές επιχειρήσεις δίνει κεφάλαια κίνησης:

• Εως 250.000 ευρώ ή το 25% του κύκλου εργασιών τους κατά το 2019 για επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί πριν από το 2020.

• 250.000 ευρώ ή των αναγκών ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες, για όσες επιχειρήσεις συστάθηκαν εντός του 2020. Το πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών ρευστότητας που προκύπτουν ως συνέπεια της πανδημικής κρίσης, παρέχοντας κρατική εγγύηση για το 80% του δανείου. Επίσης, το πρόγραμμα καλύπτει όσες επιχειρήσεις είχαν στο τέλος του 2019 κύκλο εργασιών έως 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή τις υφιστάμενες αλλά και τις νεοσύστατες, εφόσον αυτές έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα.

Αντίστοιχα μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ δίνονται δάνεια επενδυτικού σκοπού σε επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους, αφού το 40% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από την ΕΑΤ. Το ύψος του δανείου ξεκινάει από τις 25.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.500.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής είναι 5-10 έτη με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 36 μηνών. Επιλέξιμες για να υποβάλουν αίτημα χρηματοδότησης στη συγκεκριμένη δράση είναι οι υπό σύσταση, νεοσύστατες, νέες, καθώς και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και εμφανίζουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ ή έχουν ενεργητικό έως 43 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή