Και πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος και πρόσβαση στη θάλασσα

Και πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος και πρόσβαση στη θάλασσα

Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη προς όλους την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς το έργο είναι εμβληματικό για όλη την Αττική –και για όλη τη χώρα άλλωστε– και δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες ερωτήσεις, απορίες ή ακόμη και «σκιές»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη προς όλους την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς το έργο είναι εμβληματικό για όλη την Αττική –και για όλη τη χώρα άλλωστε– και δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες ερωτήσεις, απορίες ή ακόμη και «σκιές». Επισημαίνω ότι για πρώτη φορά σχεδιάζεται και θα κατασκευαστεί με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ένας ενιαίος, χωρίς εμπόδια, πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος σε μήκος 22 χλμ. από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Βούλα. Καθώς έχουν ακουστεί και γραφτεί διάφορα, θέλω να καταστήσω σαφές σε όσους το αγνοούν και να θυμίσω σε όσους δεν το ενθυμούνται ότι ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή πως ο ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος δεν θα ήταν παράκτιος στο σύνολο της διαδρομής των 22 χλμ., διότι υπάρχουν αντικειμενικά φυσικά εμπόδια ή υφιστάμενες κατασκευές που δεν το επιτρέπουν. Πρόκειται για μια διαδρομή που θα αναπτύσσεται κυρίως κατά μήκος της Λ. Ποσειδώνος, η οποία στο μεγαλύτερο τμήμα της βρίσκεται σε επαφή με το υφιστάμενο πεζοδρόμιο από την πλευρά της παραλίας, σε ένα άλλο τμήμα βρίσκεται μεταξύ της λεωφόρου και του τραμ και σε κάποια τμήματα δίπλα στη λεωφόρο. Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος έχει σχεδιαστεί από το 2011 από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η χάραξή του έχει αποτυπωθεί σε σχέδιο που συνοδεύει το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και είναι νόμος του κράτους από το 2014 (Ν. 4277/2014 – ΦΕΚ 156/Α/1-8-2014). Δηλαδή με απλά λόγια, ο μητροπολιτικός ποδηλατόδρομος της Αθηναϊκής Ριβιέρας έχει σχεδιαστεί από το 2011, έχει θεσμοθετηθεί από το 2014, διατηρεί την ίδια χάραξη και προφανώς δεν έχει αλλάξει λόγω του project του Ελληνικού!

Αναφορικά με την περιοχή της επένδυσης του Ελληνικού ο σχεδιασμός προβλέπει εκτεταμένη ανάπλαση της παραλιακής λεωφόρου στο τμήμα που μετατρέπεται σε ήπιας κυκλοφορίας, έτσι ώστε να λειτουργεί κυρίως ως άξονας πεζών και ποδηλάτων.

Για πρώτη φορά σχεδιάζεται ενιαίος, χωρίς εμπόδια, πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος σε μήκος 22 χλμ., από το ΣΕΦ έως τη Βούλα.

Σημειώνεται ότι από τον προτεινόμενο σχεδιασμό η κεντρική οδική αρτηρία που διασχίζει όλη την περιοχή μετατρέπεται σε έναν τεράστιο κοινόχρηστο πεζόδρομο πλάτους 21 μέτρων, ενώ παράλληλα διαπλατύνονται οι υφιστάμενοι πεζόδρομοι και δημιουργείται ένας εντελώς νέος πεζόδρομος πλάτους 6 μέτρων. Το δε προτεινόμενο δίκτυο κοινόχρηστων πεζοδρόμων διατρέχει το σύνολο της έκτασης, παρέχοντας πολλές εγκάρσιες προσβάσεις από τον μητροπολιτικό ποδηλατόδρομο προς την κοινόχρηστη παραλία μέσω και του νέου κοινόχρηστου χώρου πρασίνου. Ενισχύονται έτσι συνολικά οι κοινόχρηστοι χώροι της περιοχής και προστίθενται περισσότερα από τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστων χώρων. Υπογραμμίζω ότι η αρχική πρόβλεψη αφορούσε έναν πεζόδρομο 3 μέτρων μεταξύ του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και των κατοικιών. Με την τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που –εσφαλμένα πάντα κατά την άποψή μου– προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις και σχόλια, όχι μόνο δεν εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία αλλά αντιθέτως ενισχύεται δραστικά, αφού δημιουργείται ένα ενιαίο μέτωπο δημόσιου κοινόχρηστου χώρου μεταξύ των κατοικιών και της παραλίας. Παράλληλα, από τον αστικό σχεδιασμό προβλέπονται διαδρομές πεζού, ποδηλάτου, σημεία στάσης και γενικότερα διαμορφώσεις που καθιστούν ελκυστικότερη την πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Στην αρχιτεκτονική πρόταση που θα κατατεθεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και του ΥΠΠΟΑ θα εξεταστεί με κάθε λεπτομέρεια η λειτουργικότητά του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον.

* Ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης είναι γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμούκαι Αστικού Περιβάλλοντος, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή